Упозорење: Ове навике штете здрављу јетре!

GS
Foto: Facebook

Осим прекомјерне конзумације алкохола, постоје и друге навике које би такође могле да штете нашој јетри, од којих би неке чак могле и да нас изненаде.

Љекари су издвојили четири такве навике.

Лоша исхрана

Неалкохолна масна болест јетре (НАФЛД) релативно је чест налаз. Понекад може довести до неалкохолног стеатохепатитиса, цирозе и затајења јетре, што је потенцијално смртоносно стање, објашњава докторка Алисон Едвардс, за Параде.

Повезује се с дијабетесом и инсулинском резистенцијом, али добра је вијест да помним праћењем исхране често можемо да предухитримо ову прогресију ако се рано ухвати. Превише рафинисаног шећера може довести до болести јетре, стога је важно ограничити унос газираних пића, слаткиша и прерађене хране.

Конзумација детокс напитака

Већина онога што можемо да учинимо да помогнемо јетри да одржати тијело здравим јесте конзумација здраве, цјеловите хране и избјегавање непровјерених напитака за детоксикацију. Иако већина можда неће значајно нашкодити нашој јетри, једноставно нису потребни, објашњава др Едвардс.

Недостатак сна

Постоје подаци који показују да ОСА (опструктивна апнеја за вријеме спавања) заправо може изазвати неалкохолну масну болест јетре. Чини се да се то догађа на основу повећања нивоа инсулинске резистенције или неравнотеже липида (попут холестерола ЛДЛ и ХДЛ) и триглицерида, наводи психолог специјализован за истраживање и образовање о спавању, др Мајкл Бреус.

Ако пацијент с ОСА има и метаболички синдром те гојазност, то може погоршати НАФЛД. Недостатак сна може узроковати инсулинску резистенцију, што доводи до дисфункције јетре, додаје др Бреус.

Игнорисање наљепница и непоштовање упута на паковањима производа

Важно је читати етикете за производе у слободној продаји. Прегршт производа који се продају као лијекови без рецепта или као додаци исхрани, попут витамина А, одређених екстраката зеленог чаја и других који се продају као помоћ у исхрани, заправо могу нашкодити јетри ако се не узимају према упутствима на паковању, закључује др Едвардс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана