Уколико имате висок притисак ове намирнице требате избјегавати!

GS
Foto: X.com

Хипертензија, или како је популарно зову „тихи убица“ је озбиљно стање које повећава ризик од срчаног, можданог удара и других тешких болести.

Због тога што нема посебно изражене симптоме, висок притисак врло често пролази незапажено, осим ако га на мјерите редовно. Ипак, код неких људи се јављају знакови као што су главобоља, крварење из носа или отежано дисање.

Да бисте смањили притисак, довољно је да направите мале промјене у уобичајеном начину живота. То укључује уравнотежену исхрану, вјежбање, смањење алкохола и престанак пушења. И постоји једна намирница коју дефинитивно треба искључити ако имате проблема са хипертензијом, а то је со.

Прекомјерни унос соли може да повиси крвни притисак и повећа ризик од срчаних обољења и можданог удара, а такође може да изазове и задржавање течности. Национална здравствена служба Велике Британије не препоручује више од 6 грама соли дневно, што је отприлике једна кашичица.

Стручњаци су навели и које намирнице је пожељно избјегавати, јер садрже доста соли и њиховом редовном конзумацијом (а посебно ако их једете истовремено) можете да премашите препоручену дневну дозу, преноси Крстарица.

Листа хране која подиже притисак:

- инћуни;

- сланина;

- сир;

- шунка;

- маслине;

- кисели краставци;

- шкампи;

- салама;

- слани и печени кикирики;

- усољена риба;

- димљено месо и риба;

- сојин сос;

- коцке бујона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана