Све што треба да знате о холестеролу

GS
Foto: Ilustracija

Холестерол је воштана супстанца која је потребна вашем тијелу за изградњу ћелија и производњу витамина и других хормона, наводи Америчко удружење за срце (АХА).

Ваше тијело производи сав потребан холестерол у јетри. Али холестерол можете добити и кроз храну коју једете. Ово су најважније разлике између доброг и лошег холестерола и начини превенције.

Извори холестерола у исхрани су првенствено животињски производи и укључују:

месо

пуномасне млијечне производе

живина

Ове намирнице садрже холестерол али такође имај висок проценат засићених и транс масти и покрећу јетру да производи више холестерола. Друге намирнице, као што су палмино уље, уље палминих коштица и кокосово уље, садрже засићене масти које могу повећати такозвани „лош“ холестерол.

- За неке људе ове намирнице представљају главни извор повећања холестерола у крви. С обзиром да је типичан западњачки начин исхрана оптерећена овом храном, пораст нивоа холестерола довео је до епидемије здравствених проблема повезаних са високим холестеролом - каже Трејо Гутијерез, кардиолог са клинике Мејло у Џексонвилу на Флориди.

Како различите врсте холестерола д‌јелују на ваше тијело?

ХДЛ холестерол је означен као "добар" холестерол јер уклања дио ЛДЛ холестерола из артерија и одводи га у јетру, гд‌је се може разградити и уклонити из тијела, наводи Америчко удружење за срце.

ЛДЛ се назива „лошим“ холестеролом јер када га има превише у крви (више него што добри чистачи ХДЛ-а могу да покупе и пренесу), он се на крају може накупити у облику плака на зидовима ваших артерија. Ово обољење зове се атеросклероза. Временом, ово сужава артерије и повећава ризик од срчаног удара, можданог удара и болести периферних артерија.

Висок ниво триглицерида (најчешће врсте масти у вашем тијелу) такође може довести до накупљања масти у артеријама и повећати ризик од срчаног и можданог удара, ако се комбинује са високим нивоом ЛДЛ или ниским ХДЛ холестеролом.

Симптоми високог холестерола

Већина људи неће знати да има висок холестерол осим ако не ураде тест крви како би проверили ниво холестерола. То је зато што није уобичајено имати симптоме, осим ако немате веома висок ниво холестерола.

Симптоми укључују масне избочине на кожи, најчешће на лактовима, зглобовима, рукама, стопалима или задњици, и сивкасто-беле прстенове око рожњаче очију. Ови симптоми се обично јављају код оних са породичном историјом високог холестерола. Иако је чешће да гојазни људи имају повишен холестерол, могу га имати и мршави људи.

Насљедни фактор

Стање које се зове породична хиперхолестеролемија (ФХ) може учинити неке људе генетски склоним високим нивоима лошег холестерола.

Постоје два типа ФХ: хетерозиготна, у којој особа наслеђује абнормални ген само од једног родитеља; и хомозиготни, у којима особа има две копије абнормалног гена, по једну од сваког родитеља. Хомозиготни ФХ је и ређи и опаснији.

Око 1 од 200 одраслих има генетску мутацију ФХ, наводи Америчко удружење за срце. Ако се не лече, ове особе имају 20 пута већи ризик од развоја срчаних болести. Ако имате родитеља, брата или сестру или дијете који има ФХ или је имао срчани удар у раном животу, препоручује се да се тестирате на то стање.

Пушење

Иако пушење не узрокује директно висок холестерол, оно је само по себи велики доказани ризик од срчаних болести и можданог удара. Тај ризик се повећава ако имате и висок ниво ЛДЛ холестерола. Један од разлога је тај што пушење снижава ниво ХДЛ-а, смањујући или бришући заштитни ефекат ХДЛ-а.

Истраживање објављено у часопису Биомаркер Research открило је да се нивои ХДЛ повећавају скоро одмах након што особа престане да пуши.

Исхрана

Када је ријеч о томе шта једете, најбољи начин да снизите холестерол је смањење уноса засићених масти и транс масти, према Америчком удружење за срце, која препоручује ограничавање засићених масти на мање од 6 процената дневних калорија и минимизирање количине транс масти које једете. То значи смањење црвеног меса, тропских уља, пржене хране и пуномасних млијечних производа, преноси ЗдрављеКурир.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана