Штуцање може бити знак озбиљних здравствених проблема

ГС
Штуцање може бити знак озбиљних здравствених проблема

Штуцање понекад може бити врло напорно и неугодно, али је стање које се свима догодило барем једном у животу. Када почнемо да штуцамо, то најчешће потраје неколико минута, али у тежим случајевима може потрајати и неколико сати.

Што штуцање дуже траје, људи су све нервознији јер не могу да престану.

Међутим, постоји разлог зашто штуцамо. Како преноси Њујорк Пост, штуцање је нехотична и брза контракција мишића дијафрагме и мишића између ребара који шире плућа за дисање, након чега одмах слиједи затварање глотиса.

"То је мишићни режањ који затвара дисајни пут након гутања. Затварање глотиса је оно што узрокује тај звук", објаснио је доктор Марк Лоафман.

Штуцање већином кратко траје, а Лоафман истиче да дуже штуцање може бити повезано са здравственим проблемима.

"Дуже епизоде повезане су с разним стањима, од бенигних до озбиљних, иако понекад не пронађемо узрок за упорне нападе штуцања", истакао је он.

Постоји неколико познатих стратегија којима људи покушавају да зауставе штуцање. Држање даха пет или десет секунди често је најпопуларнија метода, објашњава Лоафман.

Такође, ту су и стратегије попут пијења воде, гутања кашичице сувог шећера, повлачења језика, гргљања ледено хладне воде, али љекар истиче да, шта год радили, штуцање ће на крају проћи само од себе.

"Имајте на уму да је штуцање углавном самоограничавајуће и да ће престати без обзира на то шта учинили, тако да ће се чинити да оно што радите дјелује, иако је штуцање престало само од себе", објаснио је љекар.

Многима је позната и метода плашења особе која не може да престане да штуца, али Лоафман тврди да ова стратегија нема никакав учинак. Истакао је да је то фолклор и да вјеројатно не функционише, али се може чинити као да функционише, иако сте једноставно престали да штуцате.

Лоафман савјетује да љекарску помоћ потраже они код којих штуцање траје сатима, често се понавља или омета основне функције. Иако је штуцање краткотрајно и потпуно бенигно већину времена, упорне епизоде повезане су с неким хроничним и понекад озбиљним здравственим стањима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана