Стручњаци открили колико често би требало да се шишамо

GS
Foto: X.com

Да би нам коса била лијепа и здрава, потребно је да је правилно његујемо и редовно посјећујемо фризера. Међутим, колико често би се заправо требало да се шишамо? То је питање које мучи многе, а стручњаци су за Вогуе открили да не постоји стандардан одговор који би важио за све.

"Све зависи од ваше косе и њених специфичних потреба. Све је то релативно", рекла је фризерка славних особа, Иринел де Леóн, те истакла како на то колико често морамо да се шишамо утичу текстура косе, колико се често коса фарба или третира на друге начине. Чињеница је да редовно подрезивање или шишање косе има своје предности. Стручњаци истичу да оно може подстаћи раст косе, ојачати власи, спријечити исушивање и ломљење косе те генерално одржати косу здравом.

Ово су основне ствари које би требало да знамо:

Скраћивање и шишање косе

Скраћивање и шишање косе двије су различите ствари. Скраћивање се најчешће односи само на шишање крајева, центиметар до два на крајевима, док је шишање нешто драстичнији рез, појаснила је Де Леóн. Скраћивање се користи за уклањање испуцалих врхова када почнемо да примећујемо да се коса чешће ломи. Или ако је коса постала сува или је почела губити свој облик, такође је пожељно отићи код фризера на шишање крајева.

С друге стране, шишање се користи када коса изгледа млохаво, петља се или је озбиљније оштећена. Такође, рез је неопходан и када неко жели коси да да волумен или у потпуности промени фризуру.

Шишање према дужини косе

Кратка коса

Иако можда звучи контрадикторно, истина је да што је коса краћа, потребно је више одржавања како би остала здрава. "Кратка коса захтјева мало више одржавања због своје дужине и облика", каже Де Леóн. Краће фризуре захтјевају чешће шишање како би задржале облик и стил. Стручњаци истичу да би кратку косу требало шишати најмање сваких шест нед‌јеља.

Коса средње дужине

Кад је ријеч о шишању средње дуге косе, стручњаци истичу да учесталост шишања зависи од неколико различитих фактора, попут текстуре косе и брзине раста саме косе. Желимо ли задржати дужину и здрав изглед, Де Леóн препоручује шишање сваких шест до 12 нед‌јеља.

Дуга коса

Rodney Цутлер, фризерски стручњак и власник салона Цутлер, каже да ће учесталост шишања дуге косе зависити од тога колико је она здрава у почетку. Ако је коса склона ломљењу, Цутлер савјетује одлазак код фризера сваких осам до десет недеља. Ако је коса здрава и јака, најбоље ју је подрезивати сваких 10 до 12 недеља.

Танка коса

Стручњаци појашњавају како танка коса расте мало спорије, али брже д‌јелује оштећено па ју је потребно и мало чешће шишати. Свакако, учесталост шишања може зависити од дужине и жељене фризуре коју желимо да одржавамо. Генерално, за одржавање облика и здравља косе, танку косу потребно је често шишати. Кратку танку косу требало би шишати сваких четири до шест нед‌јеља. Косу средње дужине, шест до осам нед‌јеља, а дугу и танку косу, сваких осам до 12 нед‌јеља.

Густа коса

Срећнице с густом косом не морају толико често ићи код фризера ако им је коса здрава. Цутлер открива да је осам до 12 нед‌јеља пристојан временски период између одласка код фризера, једино треба да се припази на испуцале крајеве.

Коврџава коса

Кад је у питању природно коврџава коса, стручњаци препоручују редовно шишање сваких шест до осам нед‌јеља како би се одржао облик коврџа и спријечило оштећење. Дужина није толико важна јер је коврџава коса склона сувоћи, без обзира на то колико је дугачка. Особе с коврџавом косом не би требало да одгађају одлазак код фризера, напомињу стручњаци, чак и ако желе задржати дужину, косу треба редовно да скраћују. Најважније је пазити на сувоћу косе те користити храњиви шампон и регенератор за његу косе, преноси Супер жена.

Оштећена коса

Сви стручњаци су сложни око ове тврдње: ако је коса јако оштећена, мора се одрезати. Оштећена коса не може да се "поправи", треба је ошишати како би се регенерисала. Што се краће ошиша, то је већа вјероватноћа да ће се коса у потпуности опоравити од оштећења. Уз шишање, важно је одржавати здраву рутину његе косе која укључује разне третмане, фокус на одржавање влаге и редовно скраћивање крајева код фризера, истичу стручњаци.

Како косу одржати здравом између шишања?

Да би коса била здрава, осим редовних одлазака код фризера, јако је важно и правилно да је негујете. Многи људи не схватају да здрава коса почиње са здравим теменом, кажу стручњаци. Они препоручују коришћење пилинга за теме и протеинских третмана те коришћење одговарајућих производа за прање и негу косе како би и коса и теме остали здрави и снажни. Уз то, производе за стилизовање и обликовање косе топлином те агресивне третмане требало би користити што ређе, закључују стручњаци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана