Стрес због финансија најштетнији по здравље

ГС
Foto: Илустрација

Финансијски стрес најштетнији је за здравље и општу добробит појединца, убрзава процес старења, утиче на биомаркере здравља те снажније делује на ментално здравље у односу на последице туговања због болести, тешког губитка или развода, показало је ново истраживање британских научника.

У британској студији учествовало је готово 5000 одраслих особа у доби од 50 и више година, а спровели су га научници с лондонскога "University Collegea (UCL))" и "Кингс Колеџа", који су истакли да је њихова анализа прва којом се настојало истражити на који су начин различите врсте хроничног стреса повезане с показатељима здравља старијих доби.

Национално репрезентативна студија потврдила је да је финансијски стрес повезан с дугорочним промјенама у кључним показатељима здравственог стања, попут имуног, нервног и хормоналног система.

Упоређивали шест најчешћих стресора

Од свих шест најчешћих стресора које су проучавали британски научници, а радило се о финансијском стресу, њези за тешко болесну или особу са инвалидитетом, инвалидитету, тежем губитку у породици, о болести и разводу, показало се да је финансијски стрес био најштетнији фактор дугорочно повезан с најризичнијим здравственим исходима.

То је утврђено испитивањем четири биомаркера у крви - кортизола (хормона који се производи као одговор на стрес), Ц-реактивног протеина (ЦРП), фибриногена и инсулина сличног фактора раста 1 (ИГФ-1). Све су то имуносни фактори повезани с развојем стреса, развојем упала и старењем, док је ИГФ-1 повезан и са старењем и с дуговечношћу.

Студија је открила да је код испитаника који су били под стресом само због финансијске ситуације уочена 60 посто већа вероватноћа да након четири године развију високоризичан здравствени профил.

У случају сваке додатне стресне ситуације, попут развода, та је вероватност скочила за додатних 19 посто.

Уочена веза задржала се без обзира на генетику, социоекономске учинке, године или пол испитаника или њихов начин живота.

Студија је показала и да су финансијски стрес, тежак губитак и дуготрајна болест најснажније утицали на промјене у имуним и неуроендокриним биомаркерима, што указује на континуиран физички учинак хроничног стреса, пише Б92.

Још један закључак британских научника је да хроничан стрес може изазвати хормоналне промене и реакције, што може утицати на погоршање физичких и менталних здравствених проблема.

Докторка Одеса Хамилтон с УЦЛ-а је истакла инвазиван утицај финансијског стреса на различите аспекте живота, што се у неким случајевима манифестовало породичним сукобима, социјалном искљученошћу, бескућништвом или глађу.

Премда британска студија не повезује стрес и дугорочне здравствене проблеме, она истиче гутјецај стреса на тијело које стари.

Резултати истраживања објављени су у часопису Brain, Behavior and Immunity.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана