Шта урадити уколико вас убоде стршљен

Г.С.
Шта урадити уколико вас убоде стршљен

Иако убод стршљена није смртоносан, важно је знати шта требате поступити уколико се ово догоди. Уколико је особа алергична, убод може изазвати анафилактички шок.

Отров стршљена може се упоредити с оним других оса, но по саставу није једнак, чак је мање токсичан. Но, сам убод стршљена доживљава се болније него убод мање осе.

Разлог томе је што је у отрову стршљена већи удио неуротрансмитера ацетилхолина, супстанце која изазива осјећај “печења”, преноси Кликс.

Уколико вас стршљен убоде, одмах извуците жаоку. Немојте користити пинцету зато што ћете је гурнути дубље у кожу. “Састружите” је с коже тупом страном ножа.

Мјесто уједа оперите сапуном и ставите хладну облогу. Уколико вас је стршљен ујео за руку или ногу, држите је повишено у односу на труп.

Најопаснији су уједи у предјелу грла зато што може доћи до гушења. У том случају потражите помоћ љекара. Уколико је особа алергична и падне у анафилактички шок, позовите љекара или јој дајте ињекцију адреналина коју људи склони алергијама често имају при руци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана