Шта се дешава у организму ако сваки дан једете бурек?

GS
Foto: ruserbia

Вјероватно нема онога ко не воли пите, бурек и гибаницу.

Многи су одрасли на њима. Нутрициониста Јелена Аврамов за РТС "Ординацију" открила је колико је здраво јести их сваки дан.

Она је истакла да су буреци, пите са сиром и гибанице врло калорични оброци.

"То су оброци који на 100 грама имају неких 250 до 300 калорија, док је порција бурека у пекари 250 грама. Ако сваки дан унесете ту количину бурека, ви унесете 600, 700, па можда чак и више калорија само кроз доручак, плус ако додамо јогурт што је још 100 калорија", објаснила је нутрициониста и савјетовала да се уз такав оброк укључи салата с јабучним сирћетом.
 

Јабучно сирће изврсно је за регулацију скока шећера у крви који овакав оброк може изазвати. Нутрициониста је такође савјетовала да се оброк прво започне салатом јер ће она створити осјећај ситости, а самим тим и потребу за мањом порцијом бурека.

Зељаница и бучница су најбоље

"Што се тиче састава, ја бих изабрала зељаницу, зато што она садржи сва три нутријента: угљене хидрате у облику корице, протеине ​​у облику сира и влакна у облику поврћа. Калоријски је мање калорична од класичног бурека", рекла је нутрициониста, а онда је открила шта је најтеже пробавити.

"У суштини, рекла бих да су најтеже пробављиве оне пите које су најмасније, а то су управо буреци, то је нешто што ће се најдуже пробављати. Проблем код ове хране је што она доста, на неки начин, спушта енергију. Ми ујутро за доручак поједемо овакав бурек и онда послије два, три сата нам се онако приспава, падне нам енергија и онда људи углавном послије посежу за кафом", прича она.

Нутрициониста Аврамов открила је и која је слатка пита најмање калорична.

"Ако гледамо калоријски, бучница има најмање калорија од ове три (пита од јабука, пита од вишања, бучница). Ипак, не могу направити редослијед шта би било најбоље. Ово су ствари које се не би требале конзумирати сваки дан и када поједете нешто слатко, то треба бити оно што волите", истакла је, преноси Ртс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана