Шта радити кад падне притисак по врућини: Вода са овим воћем ће га брзо регулисати

ГС
Foto: Илустрација

Када имате низак притисак, врућина га додатно спушта, па се јављају умор, несвестица, поремећај сна, вртоглавица, лупање срца и појачано знојење. Низак крвни притисак се назива хипотензија, а то је стање у коме су вриједности крвног притиска испод прописаних норми.

Низак крвни притисак може настати из различитих разлога, а велика врућина додатно утиче на његово снижавање. 

Ево како да га подигнете:

Пијте минералну воду

Дехидрација је један од најчешћих узрока ниског крвног притиска. Особе које имају тегобе због ниског притиска, треба да ограниче унос обичне воде у организам и да дају предност минералним водама, најбоље онима са више натријума. Треба пити и природно цијеђене сокове. То ће спријечити малаксалост и несвјестицу.

Кокосова вода

Кокосова вода је природно богата калијумом и магнезијумом, који су неопходни за регулисање крвног притиска. Редован унос кокосове воде може помоћи у одржавању равнотеже електролита у тијелу, а тиме одржавају и крвни притисак.

Једите слано

Појачајте количину соли у јелима када осјетите умор и малаксалост. Умјерена конзумација соли може помоћи у повећању крвног притиска, али је важно пратити унос и не претјеривати.

Мање пијте кафу

Кафа је диуретик и у првом тренутку подиже притисак, али га касније обара и зато је не треба пити превише. То нарочито важи за кафе с више кофеина, као што су инстант кафа и еспресо. Једна шољица кафе може бити довољна за тренутно повећање притиска. Или попијте зелени или црни чај који садржи мању количину кофеина.

Више се крећите

Ако дуго стојите или сједите, крв се спорије враћа према срцу. То стање доводи до пада крвног притиска, који не само да погоршава осјећај умора, већ може да доведе и до несвјестице, преноси Најжена.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана