Шта изазива прехладу? Ова 4 узрочника нападају 2 – 4 пута годишње!

Агенције
Foto: Илустрација

Разни вируси доприносе обичној прехлади која одрасле погађа 2 – 4 пута годишње. Један од разлога зашто је ова блага врста инфекције тако честа је тај што до ње могу довести стотине вируса.

Тачније, више од 200 различитих вируса може узроковати прехладу, а најзаступљенији су риновируси. Обично се прехладе могу лијечити одмором и лијековима који се издају без рецепта, а нестају у седам дана.

У наставку откривамо што узрокује прехладу, типове обичне прехладе, уз симптоме, фазе и трајање.

Шта узрокује прехладу?

Ако се питате што узрокује прехладу, неки од узрочника су сљедећи вируси.

Риновируси

Риновируси, који чине 10 – 40 % прехлада, врло су заразни, али генерално благи. Најчешће се јављају код д‌јеце, а у тежим случајевима могу узроковати проблеме с плућима, као што су упала плућа, бронхиолитис и круп.

Коронавируси

Коронавируси, укључујући добро познати SARS-CoV-2 који узрокује COVID-19, резултирају благим до умјереним респираторним симптомима.

Хумани вирус параинфлуенце (ХПИВ)

ХПИВ првенствено погађа д‌јецу и старије одрасле особе, узрокујући симптоме сличне прехладама изазваним риновирусом, попут грлобоље, кихања и зачепљености.

Аденовируси

Аденовируси, с око 50 типова, могу довести до прехладе, бронхитиса и упале плућа. РСВ, слично риновирусу, узрокује благе респираторне симптоме, особито код д‌јеце и старијих особа.

Прехлада – трајање

Већина прехлада не захтијева љекарску помоћ јер се повлаче природним путем. Антибиотици су неучинковити јер су прехладе вирусне. Тражење љекарске помоћи оправдано је ако симптоми потрају дуже од тједан дана или се погоршају.

Обична прехлада обично траје седам дана, али симптоми могу трајати и до 14 дана.

Симптоми у раном стадију (1. – 3. дан) укључују:

  • кашаљ
  • гребање у грлу
  • цурење носа
  • смањен окус и мирис.

Активни стадиј (4. – 7. дан) може довести до:

  • главобоље
  • болова у тијелу
  • умора и сузних очију
  • температура код д‌јеце.
  • Симптоми у касном стадију (8. – 10. дан) често укључују дуготрајан кашаљ или умор.

Разликовање прехладе и РСВ-а

Разликовање прехладе и РСВ-а може бити изазовно, али РСВ се може манифестирати грозницом, пискањем и потешкоћама с храњењем. РСВ је раширенији ујесен и зими, док је риновирус активан у прољеће и љето.

Разликовање прехладе и грипа

Симптоми грипа су тежи од прехладе, често узрокујући значајне здравствене компликације, нарочито код особа с ослабљеним имунитетом. Изненадна појава грипе и преклапање симптома с прехладом може се разликовати дијагностичким тестирањем.

Лијечење обичне прехладе

Укратко, управљање обичном прехладом укључује препознавање њених вирусних узрока, разумијевање напредовања симптома и разликовање од тежих инфекција. Кућни лијекови довољни су у већини случајева, али савјетује се консултација с доктором за упорне симптоме или симптоме који се погоршавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана