Спорна имунизација у Србији: Ево колико људи је примило "Астра зенека" вакцине

ГС
Спорна имунизација у Србији: Ево колико људи је примило "Астра зенека" вакцине

БЕОГРАД - Двије седмице од када је са европског тржишта компанија "Астра Зенека" добровољно повукла регистрацију своје вакцине против "ковида 19" (Ваџзевриа), јавност у Србији напокон је у прилици да сазна колико је грађана у земљи имунизовано овим спорним цјепивом.

Из Канцеларије за ИТ и еУправу за агенцију Раша тудеј  Балкан су саопштили да је, према подацима којима располажу, у Србији укупно дато 293.229 доза "астра зенека" вакцине.

- Прву дозу добило је 143.707 људи, од тог броја 133.359 је примило и другу дозу, а само 15.592 и трећу - јавили су из Канцеларије за ИТ и еУправу и додали да је још 447 особа примило само другу дозу, а 94 трећу дозу у Србији.

Из канцеларије још наводе да је од укупног броја издатих доза, страним држављанима са боравиштем у Србији дато 1.908  "астра зенека" вакцина.

- Прву дозу добило је 916 људи, од тог броја 883 је примило и другу дозу, а само 100 и трећу. Поред њих, осам особа примило је само другу дозу у Србији, а једна само трећу дозу у Србији - истакли су из владине канцеларије.

Нагласили су да је страним држављанима без боравишта у Србији дато 49.818 "астра зенека" вакцина.

- Прву дозу добило је 27.102 људи, од тог броја 22.038 је примило и другу дозу, а само 423 и трећу. Такође, 214 особа је код нас примило само другу дозу, а 41 само трећу - одговорили су из еУправе.

Установљено је да вакцина британског произвођача, која је развијана на Оксфорд универзитету и која је међу првима пласирана на тржиште, изазива опасне и ријетке нуспојаве и може да створи ТТС -  тромбозу са синдромом тромбоцитопеније, односно згрушавање крви и низак број тромбоцита који могу довести до смрти. Нема података да ли је у Србији било трагичних посљедица.

Први проблеми са "астра зенеком" услиједили су већ на почетку имунизације, у марту 2021. године. Тада је неколико земаља ЕУ привремено суспендовало употребу ове вакцине због сумње и забринутости да изазива крвне угрушке.

Међутим, 18. марта те године ЕМА је саопштила да је вакцина безбједна и ефикасна и да не постоји доказана узрочно-посљедична веза примања вакцине са повећаним ризиком од настанка крвних угрушака.

Британски Заједнички одбор за вакцинацију и имунизацију  препоручио је да се одраслима, млађим од 30 година понуди алтернатива овој вакцини, а потом је 7. маја 2021. промијенио препоруку савјетујући да се алтернатива понуди млађима од 40 година.

Безбједна и дјелотворна

У јуну 2021. године Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је вакцина "Астра Зенеке" безбједна и дјелотворна за људе старије од 18 година. Међутим, све чешћи смртни случајеви демантовали су ове организације. У Великој Британији је услиједила групна тужба 51 вакцинисане особе и њихових породица, који су тражили одштету од 126 милиона долара. У судским документима поднесеним Вишем суду у фебруару ове године "Астра Зенека" је признала да вакцина "може у веома ријетким случајевима да изазове  тромбозу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана