Спавање у овом положају утиче на здравље срца

ГС
Спавање у овом положају утиче на здравље срца

Знамо да је добар сан неопходан за добро здравље, посебно за здравље срца.

Студије су показале да лош сан може повећати ризик од болести срца и других срчаних обољења. Међутим, јесте ли знали да и положај у којем спавамо игра улогу у здрављу срца?

"Спавање на лијевој страни може узроковати суптилне промјене у положају срца. Неким људима је чак и неудобно да спавају на лијевој страни, посебно ако имају затајење срца или ако им је недавно уграђен пејсмејкер", каже кардиолог Леонард Ганз за "Превентион".

Положај спавања такође може утицати на одређене симптоме.

"Палпитација и абнормални откуцаји срца могу бити видљивији код неких људи који леже или спавају на лијевој страни. Међутим, није јасно повећава ли лежање на лијевој страни шансе за развој аритмије и утиче ли на напредовање болести", додао је др Ганз.

Зато кардиолог савјетује онима који осјећају било какве промјене у раду срца када леже на лијевој страни, да изаберу другачији положај.

Они који пате од рефлукса киселине или проблема са жгаравицом, могу имати користи од спавања на лијевој страни, према љекарима.

Који је најбољи положај за спавање за здравље срца?

У овом тренутку нема довољно истраживања која би доказала који је положај за спавање најбољи за здравље вашег срца, ако већ немате неко срчано обољење. Најважније је да се добро одморите.

Оно што је познато јесте да лежање на леђима може погоршати плућни едем код људи с конгестивним затајењем срца. Неки људи са затајењем срца кажу да им је теже да дишу када леже или спавају на лијевој страни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана