Ово су најбоље намирнице за ваше године: Кад имате 20, 30, 40…

ГС
Ово су најбоље намирнице за ваше године: Кад имате 20, 30, 40…

Наше тијело у различитим животним стадијумима има различите „животне потребе”, зато је важно конзумирати храну која је намијењена вашим годинама.

Кључ здравља је у избалансираној исхрани, зато је неопходно јести намирнице богате витаминима и минералима, без обзира на број година. Међутим, у одређеном животном раздобљу ипак је неким намирницима потребно дати бар малу предност. Ако до данас о томе нисте размишљали, можда је вријеме да се запитате уносите ли у организам све нутријенте и минерале који су му потребни. Ово је једноставан водич о намирницама које бисте требали чешће да користите у зависности од тога колико година имате, преноси портал „Вијести“.

Шта јести у двадесетим?

Протеини: Унос протеина помаже при изградњи мишића и њиховом опоравку, а младим и активним особама може требати више. Грашак и орашасти плодови су добар избор.

Комплексни угљени хидрати: Ријеч је о највећем извору енергије, а комплексни угљени хидрати се дуже разграђују у систему за варење и тако вам дају прегршт енергије али и смањују осјећај глади на дуже вријеме. Добри су извори махунарке, зоб и хљеб са житарицама.

Намирнице богате калцијумом: Калцијум ће ојачати кости и зубе, а то је посебно важно управо у 20-тим годинама живота када су кости до краја изграђене и максималне јачине. Мљечни производи, попут кефира, јогурта, зрнсатог сира су одлични извори калцијума. У њима се крију и важни нутријенти попут витамина Д, калијума и протеина.

Храна богата гвожђем: Гвожђе помаже у преносу кисеоника кроз крв и организму нуди енергију. Мањак гвожђа може водити и до анемије, а ријеч је о стању када у крви нема довољно црвених крвних зрнаца и тада се кисеоник не преноси како треба. Младе жене често пате од мањка гвожђа, али намирнице попут грашка, грожђица, спанаћа и чистог црвеног меса могу бити одлична помоћ. Не узимајте суплементе гвожђа осим ако вам то не савјетује љекар, пише Ординација.хр.

Шта јести у тридесетим?

Зеље: Истина је да је већи број људи који не једу довољно воћа и поврћа, па би било паметно уврстити их у дневни мени. Поменуте намирнице су препуне нутријената и минерала, попут зеленог поврћа, а посебно се истиче зеље које је одличан извор витамина К и Ц, фолата, селена, беза каротена и анатиоксиданата. Садржи и магнезијум, калиј и калцијум.

Масна риба: Омега-3 масне киселине су нутријенти који штите здравље мозга и срца. Посебно су важни за жене које су трудне или доје, што се често догађа у том раздобљу жениног живота. Рибе попут лососа и сардина су одличан извор омега-3 масних киселина.

Шта јести у четрдесетим?

Ферментисана храна: Цријева су директно повезана с имунолошким системом и општим здрављем. Што сте старији, то је важније пазити на здравље цријева. Храна која садржи пробиотике и пребиотике у томе може пуно да помогне. Добри извори ових добрих бактерија су јогурт и кисели купус.

Воће и поврће: Воће које је тамно, попут и оног живих боја, нуди организму пуно антиоксиданата. Како бисте спријечили пропадање и оштећење ћелија, а самим тиме и развој опасних болести, једите паметно. Воће и поврће у свим бојама, од наранџасте до жуте и зелене, може пружити организму све добробити потребне за те године.

Цјеловите житарице: Ријеч је о добром извору влакана који ће побољшати пробаву и дуго вас чинити ситима. У комбинацији с протеинима, цјеловите житарице су важан дио балансиране исехране.

Шта јести у педесетим?

Поврће богато влакнима: Како јеј већ поменуто, влакна ће увелико утицати на рад система за варење, што је изузетно важна помоћ у овим годинама. Брокула, кељ и зеље су можда најбољи избор, а како садрже и пуно воде, влакна ће се лакше разградити.

Куркума: Бројне студије показују како екстракт куркуме може помоћи код смањења бола и осталих стања везаних уз остеоартритис, који се често јавља управо у овом раздобљу живота. Стручњаци и даље покушавају да открију може ли овај екстракт да помогне и код снижавања холестерола и контроли депресије. Куркуму можете додати разним јелима, али и припремити чај.

Протеини биљног поријекла: Конзумацијом протеина биљног поријекла, а не из меса, у организам уносите и мање засићене масти. Управо то може да смањи шансе да ћете патити од повишеног холестерола и болести срца. Грашак и лећа могу пружити и магнезијум, гвожђе и влакна.

Јаја: Колин је нутријент који се брине за добро памћење, контролу мишића и расположења, али ће и разградити масноће. Мушкарцима у овим годинама је потребно око 550 милиграма колина дневно, а женама 425, а већина људи га уноси у пуно мањим количинама. Јаја су најбољи извор колина.

Шта јести у шездесетим и годинама које слиједе?

Маслиново уље: Здравље срца је приоритет у овим годинама, а маслиново уље је одличан извор незасићених масноћа које ће заштитити срце, а и мозак. Можете га користити у готово свим јелима, али и пити га самостално.

Бобичасто воће: Ово воће је пуно антоцијанина, хемикалије која ће помоћи при снижавању високог крвног притиска и здрављу крвних судова. У њима је природни шећер, али га је мало па не морате да бринуте о накупљању килограма. Покушајтеда га једете два или три пута недјељно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана