Разлог због којег се не бисте требали успављивати уз ТВ

GS
Foto: Telegram

Многи тврде да их телевизија успављује – наводно, уз епизоду “Пријатеља” или уз неки филм сан лакше долази на очи. Ипак, ова навика није добра, јер екрани, било од телевизора, таблета или телефона, могу пореметити природне циклусе спавања и држати нас буднима дуже него што бисмо жељели.

За сан је потребна тишина, указују многа истраживања, али ипак, пуно људи се опушта и успављује уз програм на телевизору. Зашто се неки умире бучним ситкомима и лако утону у сан?

“Није сасвим јасно зашто неки људи могу заспати са укљученим телевизором, док други не могу. Чињеница је да мозак може ограничити сензорну обраду која нам омогућава да спавамо чак и ако постоји бука у позадини”, каже Ариц Пратхер, психолог.

Постоје разне теорије око тога зашто неко лакше заспи док гледа филм или серију. Програм на телевизији ствара позадинску буку која омогућава да смиримо или одвратимо свој ум од упорних мисли:

“Имамо систем у нашем тијелу који је сличан нагону глади. Другим ријечима што смо дуже будни, имамо више апетита за спавањем. Али ако смо у анксиозном стању, или ако смо активирали систем борбе или бјекства, то онда може надјачати жељу тијела за спавањем”, каже професор Моли Атвурд.

У оваквим ситуацијама телевизор нам може одвратити пажњу и фокусирати нас на нешто друго:

“Тада се осјећамо опуштеније и онда лакше спавамо”, наглашавају Атвурд.

Спавање испред укљученог ТВ-а није добра идеја

Гледање телевизије одлаже одлазак у кревет, посебно ако особа сконцентрисано гледа програм који је укључен, наглашавају стручњаци. Иако тијела имају тај систем за филтрирање звукова док спавамо, они не могу да уклоне сву буку. Екстремне промјене јачине звука или свјетла, као што је експлозија у неком филму, могу нас пробудити и тако омести сан. Оно што гледамо прије спавања такође може утицати на то колико добро спавамо. Садржај који је посебно емотиван често нас наводи да се осјећамо будније и ангажованије, што спречава да се опустимо и заспимо.

Препорука је да се на ТВ-у постави тајмер, како не бисмо претјерали са гледањем. Ово осигурава да је искључен када задријемамо и нећемо имати касније прекиде сна:

“Људи могу да повезују кревет са будношћу, а не са спавањем, што може утицати на сан. Креирање рутине која се фокусира на одмор и опуштање, а не на телевизију, помаже да лакше задријемамо”, истиче Атвурд, а пише Јаху Лајф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана