Ове три намирнице не треба јести ако желимо убрзати метаболизам

Г.С.
Foto: Илустрација

Намирнице с „празним“ калоријама су оне које осигуравају енергију првенствено у облику шећера и нездравих масти, док нуде минималну нутритивну вриједност у смислу витамина, минерала и влакана.

Редовна конзумација ових намирница може довести до дебљања и ометати метаболичку функцију. Када тијело прими калорије без пратећих нутријената који су му потребни да подржи метаболизам, може постати неефикасно у ефикасној обради ових калорија.

Ова неефикасност може успорити брзину метаболизма током времена, што отежава тијелу да ефикасно сагоријева калорије и одржава здраву тежину, преноси Кликс.

Чипс

Чипс популарна грицкалица у којој уживају људи свих узраста, одличан је примјер празне калоричне хране која може допринијети успоравању метаболизма. Упркос својој хрскавој текстури и сланом укусу, чипс од кромпира нуди мало у смислу нутритивне вриједности, садржи висок ниво нездравих масти, натријума и рафинисаних угљикохидрата.

Прерађене грицкалице попут чипса могу успорити метаболизам јер су богате калоријама, нездравим мастима и натријумом. Ове грицкалице могу изазвати упалу јер високи нивои нездравих масти и натријума могу допринијети хроничној упали у тијелу.

Слаткиши

Слаткиши и заслађени напици, познати су по томе што су празна калорична храна која може узроковати спор метаболизам. Висок гликемијски индекс слатких грицкалица узрокује брзе скокове нивоа шећера у крви, што доводи до каснијих падова због којих се појединци осјећају уморно и жуде за више слатке хране. С временом, поновљена конзумација слатких грицкалица може пореметити осјетљивост на инзулин, пореметити метаболизам глукозе и потакнути складиштење масти.

Бијели хљеб

Бијели хљеб, иако је основна намирница у многим културама, често се сматра празнокалоричном храном због минималног нутритивног садржаја. За разлику од хљеба од цијелог зрна, који задржава мекиње богате влакнима и сјеменке пуне хранљивих материја, бијели хљеб се обрађује и лишава ових корисних компоненти током рафинирања. То резултира производом с мање витамина, минерала и влакана.

Редовна конзумација бијелог хљеба може допринијети дебљању и успореном метаболизму јер му недостају нутријенти неопходни за ефикасан метаболизам и може довести до скокова нивоа шећера у крви, праћених падовима, који могу пореметити метаболичке процесе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана