Ове облоге су најефикасније за "скидање" температуре

GS
Foto: Facebook

Респираторне инфекције су актуелне током читаве године, али постоје „пикови“, када о заштити и имунитету морамо водити више рачуна.

Међутим, када до њих и дође, важно је уз прописану терапију (ако постоји), витамине и минерале, што више олакшати организму у овој борби, а облоге су један од начина за то.

Чајеви, инхалација, облоге…

Ударни период прехлада, грипа, најезде вируса и болести респираторних органа је иза нас, али наше тијело је непрекидно изложено утицају патогених микроорганизама.

– Најчешћи симптоми су бол у грлу, кијање, запушен нос и секрет из носа, кашаљ, искашљавање… Поред званичних лијекова, у нашој народној медицини је познато традиционално третирање љековитим биљем и природним препаратима. Такође, добро су позната а праксом доказана корисна својства чајева и инхалације. Поред њих, дјелотворне су и облоге, прије свега за скидање температуре. Међу најпопуларнијим су од кромпира и ђумбира, као и купка од слачице – каже у разговору за еКлиника портал Јелена Симуновић, фитотерапеут.

Облоге од кромпира као помоћ у спуштању температуре

– Кромпир би требало изрезати у колутове или изрендати. Смјесу од кромпира привити на стопала, а потом обавити провидном пластичном фолијом, па преко тога обути чарапе. Препоручено држање је 20 минута до највише пола сата. Нису примјећена ни забиљежена нежељена дејства – објашњава Симуновић.

Како се користи ђумбир за облоге

Према њеним ријечима, у два до три литра воде треба сипати три супене кашике ђумбира у праху и пустити да прокува неколико минута. Тако се, према њеним ријечима, добија ђумбирова вода.

У њу онда треба ставити чисту памучну крпу или тањи пешкир и натопити. Овако спремљене облоге могу се стављати на стопала, грло или плућа. На овај начин се, наводи Симуновић, поред олакшавања дисања поспјешује и циркулација.

И слачица је ефикасна, ево како направити облоге

– У један литар вреле воде ставе се двије кашичице слачице у праху. Када се охлади, односно температура се прилагоди кожи, у њу се потопе стопала. На овај начин крв ће се „слити“ у стопала, а то ће помоћи и рашчишћавању (ослобађању) ефекта зачепљености у дијелу носа, синуса и плућа. Нису позната нежељена дејства када се користи по предложеном начину употребе – подсјетила је Јелена Симуновић, фитотерапеут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана