Ова три напитка пију најздравији и најдуговјечнији људи на свијету

GS
Foto: Freepik

Плаве зоне у свијету су пет региона са највећом концентрацијом стогодишњака, а истраживачи су претраживали ове заједнице у потрази за тајнама како да живе дуже. У тих пет региона спадају Никоја у Костарики, Икарија у Грчкој, Сардинија у Италији, Лома Линда у Калифорнији и Окинава у Јапану.

Иако сви ови региони имају јединствену исхрану засновану на приступу и локалној кухињи, међу свима њима постоје заједничке тачке из којих можемо научити, пише Еат This Not That.

Кафа

Прво на листи је омиљено пиће многих – кафа. У пред‌јелима плаве зоне кафа је неизоставан дио дневне рутине. Истраживања су показала да кафа може имати бројне здравствене предности, укључујући побољшање когнитивног здравља, смањење ризика од болести повезаних са узрастом, као што су Паркинсонова болест и деменција, као и позитиван ефекат на губитак тежине и смањење ризика од дијабетеса типа 2. Важно је напоменути да ове предности долазе од саме црне кафе, без додавања шећера или млијека.

Чај

Сви становници плавих зона редовно пију чај. Зелени чај је посебно популаран због својих бројних здравствених предности, укључујући подржавање метаболизма, снижавање холестерола и спречавање одређених врста рака. Истраживања су такође показала да редовно конзумирање чаја може смањити ризик од кардиоваскуларних болести и допринијети дуговјечности.

Црвено вино

На Сардинији већина људи свакодневно конзумира умјерене количине црног вина. Ово вино садржи антиоксиданте познате као полифеноли, који штите крвне судове од оштећења и помажу у снижавању ЛДЛ холестерола. Важно је напоменути да се умјереност у конзумирању црног вина комбинује са уравнотеженом исхраном и физичком активношћу како би се постигао позитиван ефекат на здравље срца, пише б92.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана