Опрез: Ове промјене на лицу могу указивати на неке болести

GS
Foto: Facebook

Неке болести се могу препознати по изгледу лица. Уколико уочите неке од сљедећих знакова узбуне, посјетите љекара.

Уколико имате суву кожу и усне, може бити ријеч о дехидрацији, али и о опаснијим потешкоћама.

"То може бити и наговјештај много озбиљнијег здравственог проблема који утиче на функцију знојне жлијезде - хипотиреозу, низак ниво хормона штитњаче. Може се радити и о дијабетесу", казала је докторка Росини Рај.

Други симптоми хипотиреозе су: опстипација, блиједа кожа, сува коса, промукао глас, наглувост, поремећај менструацијског циклуса и стерилност. У тежим случајевима се јављају едеми и поремећај рада срца.

Појачана длакавост лица, а нарочито око уста је назнака полицистичних јајника, најчешћег хормонског поремећаја код жена. Уколико примијетите жутонаранџасте мрље на капцима, могуће је да имате проблема са срцем.

Ове мрље су познате и под именом ксантелазма. Истраживања Универзитета у Копенхагену је показало да мушкарци с ксантелазмом имају 12 посто већи ризик од болести срца и крвних жила. Код жена је тај постотак мањи - осам посто, али су мрље поузданији знак срчаних болести него код мушкараца, јер жене рјеђе имају проблема са срцем.

Ако често имате "врећице" испод очију, тј. натечене очи, може бити ријеч о хроничним алергијама које шире крвне жиле. Одузетост, односно асиметрично лице је један од знакова можданих удара. Чак и мале промјене на лицу могу указивати на озбиљније стање.

"На примјер, блиједост може бити знак анемије, жућкаста боја указује на болест јетре, а плава боја усана или ноктију може упућивати на болести срца или плућа", рекла је докторка Малика Маршал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана