Опрез: Ове намирнице зачепљују крвне судове

GS
Foto: Shutterstock

Постоји много намирница које су здраве за срце, а које можемо додати својој свакодневној исхрани, али постоји и низ популарних намирница које би могле представљати озбиљан ризик за кардиоваскуларни систем.

За многе од нас, прерађено месо згодан је избор за брзе оброке.

Међутим, дијететичарка и нутриционисткиња, Лиса Андрус, тврди да ови наизглед безопасни избори могу наштетити нашем кардиоваскуларном здрављу.

Виршле

"Виршле се обично праве од комадића животиње који би иначе били бачени. Затим се пуне додацима попут нитрата како би се постигла њихова ружичаста нијанса", рекла је Андрус за "SheFinds". Ови нитрати познати су по високом удјелу натријума, што може довести до бројних здравствених проблема.

Вишак натријума не повишава само крвни притисак, већ и повећава ризик од срчаних болести, према дијететичарки.

Салама

Упркос својој привлачности, салама крије скривене опасности за здравље срца.

"Салама је још једно ултрапрерађено месо које садржи пуно натријума и масти, али мало протеина", упозорава Андрус. Штавише, истиче да повећава ризик од срчаних болести путем повишеног крвног притиска, упале артерија и повишеног нивоа холестерола, што је све кључно за здравље кардиоваскуларног система.

"Студија спроведена на мишевима открила је да је исхрана богата свињетином повезана с повишеним маркерима упале што би могло утицати на ризик од срчаних болести", додала је.

Кобасице

Кобасице представљају значајан ризик за здравље кардиоваскуларног система. Андрус истиче њихову двоструку пријетњу: високим удјелом масти и натријума, који су уско повезани са срчаним болестима. Надаље, недавне студије наглашавају повезаност између уноса прерађеног меса и дијабетеса, значајног фактора ризика за развој болести срца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана