Одбили да изврше трансплантацију срца пацијенту који није вакцинисан

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БОСТОН - Болница у америчком граду Бостону одбила је да изврши трансплантацију срца пацијенту који није вакцинисан против ковида 19, јавили су амерички медији.

Портпарол здравствене установе "Бригам и женска болница" потврдио је за АФП да је вакцинација против ковида 19 обавезна прије трансплантације органа.

Отац пацијента Дејвид Фергусон појавио се на Си-Ен-Ену и Еј-Би-Сију како би испричао причу о 31-годишњем сину који је "на ивици смрти и својих могућности", док чека трансплантацију срца.

Пацијент, који је на листи болнице, одбио је да прими вакцину, а његов отац каже да је разлог то што је вакцинација "против основних принципа" његовог сина, који "не вјерује у вакцине".

Према његовим ријечима, ради се о политици коју спроводи поменута клиника и да је његов син уклоњен са листе јер не жели да се вакцинише.

У саопштењу болнице наводи се да су потребне вакцине које препоручује Центар за контролу и спречавање заразе (ЦДЦ), укључујући против ковида 19.

Осим тога, болница захтијева да "кандидати" за трансплантацију имају стил живота којим се обезбјеђују најбољи изгледи за успјешну операцију и за то да пацијент преживи захват, с обзиром на угроженост имуног система.

Медицински етичар на Универзитету у Њујорку Артур Каплан изјавио је за Си-Би-Ес да је имуни систем након трансплантације веома угрожен и да би таквог пацијента ковид 19 могао убити, те да је зато потребна вакцина прије захвата.

Отац је изјавио да поштује избор свог сина и да планира да га пребаци у другу болницу. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана