Нема у чему га нема, а погубан је за килажу: Жене послије педесете, опрез

GS
Foto: Freepik

Избацивањем овог састојка, за само три недеље се тај ниво може смањити за 10 одсто

По први пут се у науци појавила сумња да мокраћна киселина, тојест њен повишен ниво у организму, може бити разлог гојазности која се шири попут епидемије у свијету.

Др Дејвид Перлматер указује да се овај ниво повећао код жена за чак 71 одсто у протеклих сто година и тврди да повезан с многим здравственим тегобама.

"Што је виши ниво мокраћне киселине, то је дебљи струк и већи је индекс телесне тежине код неке особе", тврди овај доктор. Он наглашава да су жене у менопаузи под много већим ризиком, јер их естроген пре тога штити. Главни разлог овог масовног пораста је, по налазима др Перлматера, у коришћењу рафинисане фруктозе у исхрани.

"Није реч о природној фруктози која се налази у воћу", каже он, "већ о фруктозном сирупу који се добија из кукуруза и данас се масовно користи у производњи сокова и других намирница. Знали смо да је рафинисана фрукоза претња нашем метаболичком здрављу, али нисмо знали због чега - све досад."

Доктор тврди да се лако може установити да ли је раст мокраћне киселине одговоран за гојазност неке особе. Метаболички проблеми, по његовим налазима, почињу кад се ниво мокраћне киселине подигне на 5,5 мг/дл. Ако се промени исхрана и рафинисана фруктоза избаци са јеловника, за само три недеље се тај ниво може смањити за 10 одсто. Његови пацијенти су успевали да смршају и до седам килограма за исти период, преноси Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана