Не излажите се сунцу у најтоплијем дијелу дана

Срна
Не излажите се сунцу у најтоплијем дијелу дана

ТРЕБИЊЕ - Људи не треба да се излажу сунцу у најтоплијем дијелу дана, а уколико то чине онда обавезно треба да се заштите и уносе доста течности, рекао је Срни начелник Службе Хитне медицинске помоћи Дома здравља Требиње Марко Паовица.

Паовица је истакао да се, због високе температуре ваздуха, савјетује становништву да не излази напоље између 10.00 и 16.00 часова, нарочито мала дјеца и старије особе јер су нарочито изложени.

Ако неко мора да борави напољу, Паовица каже да у том случају треба да се адекватно заштити, да носи капе, свјетлију одјећу, уноси доста течности и електролита.

"Преласком из просторије која је климатизована у ону која није, повећава се знојење, тако да се тако више знојимо него што би иначе када проводимо вријеме у просторији исте температуре", рекао је Паовица.

Он је нагласио да треба водити рачуна о уносу кафе која је диуретик и поспјешује избацивање течности из организма.

Паовица је навео да се промјене које настају због сунчанице и топлотног удара доста преклапају и иду од благих симптома, као што су вртоглавица, мучнина, нестабилност, до повраћања и најтежих, када долази до поремећаја свијести.

"Ако неко примијети такве симптоме, а да су људи били изложени сунцу, треба их смјестити у хлад, дати хладне напитке, најбоље воду, а ако ти благи симптоми не пролазе, јавити се у Хитну помоћ", рекао је Паовица.

Према његовим ријечима, у случају појаве јачих симптома, повраћања, нестабилности, поремећаја свијести, обавезно треба позвати Хитну помоћ или довести пацијента.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, тренутна температура у Требињу је 33 степена Целзијусова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана