Не игноришите укус метала у устима, то је симптом ове болести

Б92
Не игноришите укус метала у устима, то је симптом ове болести

Постоји много разлога зашто можете осјетити укус крви у устима. Али да ли сте га икада осјетили и када се нисте случајно повриједили?

У већини случајева, тај метални укус налик гвожђу, није нешто о чему би требало бринути. Али понекад овај укус може бити знак болести или стања које захтијева већу бригу и можда посјету свом љекару.

Метални укус послије вјежбања

"Ово може бити повезано са разградњом црвених крвних зрнаца, која касније ослобађају мале количине гвожђа у плућима. Ако особа ради и тешко дише, иритирана подручја у устима, носу или грлу могу такође изазвати метални укус у устима", објашњава др Лиса Левис.

Многи претпостављају да је ово знак да нисте у доброј форми, што не мора нужно бити тачно. Свакако се савјетује да након овог осјећаја предахнете и направите паузу. Уколико видите крв или укус и даље настави да постоји, најбоље би било да се јавите свом љекару.

Коронавирус

Губитак укуса био је један од првих симптома ове болести о чему се често причало када је пандемија почела, али ова болест може изазвати и друге симптоме поред губитка укуса. Пријављени су случајеви у којима су пацијенти наводили да осјећају 'благ и метални укус' у устима након што су се заразили ковидом. "Није само ковид 19 тај који може изазвати ово искуство. Бактеријске инфекције такође могу бити кривац за крвави укус. Ово би требало да се реши када се ваша инфекција правилно лијечи", објашњава др Левис.

Лијекови и суплементи

Уколико сте недавно почели са терапијом, могуће је да су нови лекови узрочници овог проблема.

"Лијекови који могу изазвати укус крви у устима укључују антибиотике, антидепресиве и лијекове за крвни притисак и дијабетес. Мултивитамини, посебно они са тешким металима или гвожђем, могу изазвати овај нежељени ефекат".

Хемотерапија

Неки докази сугеришу да је метални укус у устима чест код људи који су обољели од рака. Људи који су се подвргнули хемотерапији могу пријавити да имају укус крви у устима. Хемотерапија може оштетити ћелије у устима, узруковајући метални укус.

Алергије

Алергије могу бити разлог промјене укуса, посебно јављање металног укуса.

"Поред повећаног лучења у респираторним путевима, лијекови повезани са алергијама (као што су антихистаминици) могу изазвати метални укус и осјећај сувоће у устима", додаје др Левис.

Укус крви у трудноћи

"Трудноћа је један од чешћих узрока металног укуса у устима, а вјероватно је то због хормонских флуктуација које настају током овог временског периода", каже др Игбокве.

Лоша хигијена зуба

"Ако особа не пере зубе редовно, може добити упалу или скупљање ткива десни, које се назива гингивитис или пародонтитис. Због измијењене анатомије оралног ткива са овим условима, метални укус у устима може бити резултат тога", рекао је др Левис.

Неуролошка стања

Понекад укус крви може значити и озбиљније здравствене проблеме.

"Промијењен укус, који се често назива металним укусом, повезан је са неуролошким стањима, као што су Белова парализа или деменција", упозорава др Левис.

Укус метала или крви у устима свакако не смијете игнорисати. Чак иако не мислите да је узрок озбиљан, позовите или посјетите свог љекара.

Дијабетес, посебно са хипогликемијом (низак ниво шећера у  крви) један је од примјера који може имати овакав ефекат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана