Не идите у тоалет са мобилним, ево и зашто

GS
Foto: YT

Научне студије сједење повезују и са појавом хемороида, посебно од када је канцеларијски живот преузео примат у сфери рада

Доктори тврде да сједење од осам сати слично дјелује на организам као једна паклкица цигарета. Такође, научне студије сједење повезују и са појавом хемороида, посебно од када је канцеларијски живот преузео примат у сфери рада.

На питања који су симптоми и зашто се хемороиди јављају поново након дуготрајног лијечења, гостујући на Првој ТВ објаснио је гастроентеролог др Срђан Марковић. Доктор истиче да хемроиде имају сви и то су нормалне анатомске структуре у регији ануса и то је саставни дио пробавног такта. Због чега се јаваљу болни хемороиди?

"Проблем настаје када дође до њихове упале. То су танане, нежне структуре везивног ткива са крвним судовима на крају. Имамо спољашње и унутрашње хемороиде. Током дуготрајног седења долази до задржавања крви у тој регији у већем степену и онда се деси упала", објаснио је др Марковић.

Симптоми и лијечење

Додаје да су чести симптоми упалних хемороида бол и крварење. У питању је упално стање које је проузроковано застојом крви. Такође, саставни дио лијечења хемароида су антибиотици.

"Лечње може да буде хируршко и нехируршко. Индикација за лечење операцијом јесте четврти стадијум, где они не могу уопште да се врате у сам анални канал. Крв у столици јесте алармни симптом и то није нормално. Код хемороида је обично одвојено. Прво иде столица, а онда се на крају појави крв. Пацијенти обично имају крв на тоалет папиру", објашњава гастроентеролог.

Шта узрокује болне хемароиде?

"Ако човек дуже седи, има опстипацију, или наследну предиспозицију. Та отежана пражњења и напрезања доводе до пуцања хемороида", објашња доктор и додаје да није пожељно дуго седети на WC шољи, читати новине или "листати" мобилни телефон, преноси НајженаАло.

Такође, гојазност и мање влакана у храни која доводи до затвора и тешког пражњења црева доводи до хемароида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана