Људи који су се придржавали ковид правила имају најгоре ментално здравље

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Људи који су најстрожије придржавали правила карантина за вријеме пандемије ковида, данас имају најгоре ментално здравље, показало је истраживање које је данас објавио британски "Гардијан".

Они који су помно пратили ограничења када је почела пандемија највјероватније ће патити од стреса, анксиозности и депресије, открили су академици са Универзитета Бангор.

Како су утврдили, људи са особинама брижности, осјетљивости и свијести за потребе других, најригорозније су се придржавали протокола карантина.

С друге стране, људи који су независнији, са такмичарским склоностима и они који воле да имају контролу над својим животима, најмање су били склони да испоље такво понашање.

Истраживачи су своје налазе засновали на студији о 1.729 људи у Велсу, о томе колико су се они придржавали правила за вријеме првог затварања широм Велике Британије, у периоду од марта до септембра 2020. године, и мјерили стрес, анксиозност и депресију међу њима од фебруара до маја ове године.

Стручњаци кажу да је широко распрострањена штета коју је ковид нанио менталном здрављу у Британији главни разлог зашто је потражња за психолошким и психијатријским услугама порасла посљедњих година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана