Ко не доручкује, смршаће - заблуда или не? Љекари су остали шокирани резултатима, како је могуће

ГС
Ко не доручкује, смршаће - заблуда или не? Љекари су остали шокирани резултатима, како је могуће

Откривена је још једна занимљивост у овом истраживању, а то је да они који прескачу доручак лакше мршаве - што је велика заблуда. Истина је да баш доручак треба да буде дио, и углавном и јесте тако, било ког режима исхране којим жели да се постигне губитак тјелесне масе

Већина људи има неку своју јутарњу рутину. Неки устају раде вјежбе, неки пију кафу и броје секунде до прве цигарете, а некима је доручак прва ствар коју раде када се пробуде. Како љекари тврде, људи који без доручка не могу да замисле остатак дана - своје јутро испуњавају на најздравији начин.

Не можемо порећи да ипак постоји много људи који прескачу доручак, свако из својих неких разлога. Неко није гладан ујутру, неки осећају мучнину, неке засите кафа и цигара, док има и оних који верују да ће им прескакање доручка помоћи да смршају.

Истовремено, постоје многи који раде ујутру, а нису неки ранораниоци, па су увек у некој журби и не стижу да ставе нешто у кљун. Можда мисле да тако добијају који минут дуже у току дана, али, како истраживање тврди, варају се - јер прескакање доручка скраћује животни вијек.

Доктори Недра Белок и Лестер Бреслоу били су међу првим истраживачима који су имали револуционарно откриће:

Направили су истраживање у ком је учествовало скоро 7.000 људи који живе у округу Аламеда у Калифорнији, и као резултат открили су 7 фактора који продужују животни век. Како сте већ претпоставили, међу тих 7 фактора који утичу на животни век - налази се и редовно доручковање.

Број ових навика које је особа упражњавала, имао је огроман утицај на дужину живота. После 9 година, број навика здравог начина живота које је особа упражњавала био је директно сразмеран вероватноћи њиховог умирања.

Људи који су учествовали у истраживању, а не доручкују редовно - имају 50 одсто повећан ризик од смрти у поређењу са онима који не прескачу први оброк ујутру. Занимљиво је да је у овој групи старијих Американаца, дуг живот подједнако зависио од доброг доручковања, као и од уздржавања од пушења и редовног физичког вјежбања.

Откривена је још једна занимљивост у овом истраживању, а то је да они који прескачу доручак лакше мршаве - што је велика заблуда. Истина је да баш доручак треба да буде део, и углавном и јесте тако, било ког режима исхране којим жели да се постигне губитак телесне масе.

Како је ова студија показала, редован доручак нам пружа још једну здравствену користи - може да смањи ризик од инфаркта код одраслих особа. Крвне плочице, телесне ћелије за згрушавање крви, постају "лепљивије" ујутру пре доручка. То повећава тежњу ка формирању крвног угрушка током јутарњих часова. Ако се такав угрушак јави у срчаним крвним судовима, резултат је инфаркт.

Као што је очекивано на основу ове физиологије, већина срчаних удара се одиграва између 7 и 12 часова пре подне. Доручковање може да помогне да крвне плочице постану мање лепљиве и да се на тај начин умањи ризик од јутарњих срчаних удара. Добре навике при доручку су такође суштинске за максималну ефикасност, и менталну и физичку, нарочито током каснијих јутарњих часова. Особе које доручкују испољавају боље расположење и побољшане научне способности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана