Kако се брзо ријешити лошег задаха

ГС
Kако се брзо ријешити лошег задаха

Непријатан задах настаје услед накупљања бактерија у устима. Иако вам одређене намирнице попут бијелог или црног лука могу понекад изазвати привремени лош задах, оне обично нису узрок хроничног лошег задаха.

С друге стране, редовно појављивање лошег задаха је заправо посљедица фактора као што су претјерани раст кандиде у вашем тијелу.

Уобичајена заблуда о лошем задаху је да потиче из цријева или желуца. Лош задах потиче из задњег дијела језика, грла, крајника, зуба и десни, преноси портал драxе.цом. У наведеним подручјима се налазе природне бактерије које могу да испуштају једињења која садрже сумпор, што доводи до лошег задаха.

У случају болести десни (познате и као пародонтална болест, која је инфекција десни и зуба), лош задах је уобичајен јер се бактерије размножавају испод површине десни гдје изазивају упалу и ослобађају једињења сумпора.

Честице хране заглављене у зубима и усној дупљи такође могу изазвати непријатан мирис. Привремени лош задах обично је узрокован бактеријама и једињењима која се налазе у одређеној храни али се повлаче у року од 24 сата након што се храна потпуно пробави.

Такође, можете да се пробудите са лошим „јутарњим задахом“ јер су се бактерије „осушиле“ преко ноћи и због тога реагују повећаном активношћу.

Намирнице које треба избјегавати и које могу изазвати лош задах

Лук — ријеч је о најпроблематичнијој намирници када говоримо о лошем задаху. И док је лук (и бијели и црни) веома здрав, ако идете на важан догађај и желите да избјегнете лош задах, избјегавајте га.

Пржена храна или друга храна са високим садржајем транс-масти — овој храни је потребно много времена да прође кроз пробавни систем, што доводи до халитозе.

Шећер — познато је да лако доводи до каријеса и болести десни, доприносећи халитози.

Љепљива храна — избјегавајте карамеле или друге врсте „љепљиве“ хране која се може нахватати за зубе и изазвати каријес.

Заслађена пића — слатка пића облажу зубе шећером, а многи од нас не помишљају да перу зубе након што их конзумирају.

Природни лијекови за борбу против непријатног задаха

Прво и најважније, обавезно перете зубе пастом за зубе два пута дневно, а идеално је да користите и конац сваког јутра и вечери. Стругање језика такође може бити од помоћи за уклањање бактерија из уста.

Посјетите зубара сваких шест мјесеци и обавезно третирајте каријес, пукотине на зубима и рјешавајте проблеме са старим пломбама или зубним круницама које могу да складиште бактерије које изазивају смрад.

Стоматолог вам може препоручити третмане који ће вам помоћи да се решите лошег задаха, као што су стругање језика и техника темељног чишћења десни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана