Како гледање хорор филмова утиче на здравље?

ГС
Како гледање хорор филмова утиче на здравље?

Сигурно никада не бисте рекли да гледање хорор филмова може позитивно дјеловати на ваше здравље.

Многи људи нису љубитељи хорор филмова. Али без обзира на то да ли припадате групи људи који уживају у овом жанру, можда ћете бити изненађени када сазнате да гледање хорор филмова може имати неке здравствене користи за ваше ментално здравље.

Због застрашујућег садржаја који хорор филмови нуде, често се поставља питање да ли су филмови из овог и сличних жанрова заиста штетни за људски организам, али су у ствари појединачна истраживања показала да постоје бројне предности гледања хорор филмова.

Дају вам налет да се осјећате добро

Према клиничком психологу Алиси Џеруд, гледање филмова који леди крв преплављује ваше тијело адреналином, који активира реакцију нашег тијела "бори се или бjежи“. Ако сте у журби, ваше срце може убрзати, а мишићи се напети, што за неке може бити прилично узбудљиво. Према студији из 2020. објављеној у Psichological Science, ова реакција се јавља јер су на крају, без обзира на страх, и даље безбједни у свом окружењу.

Могу вам помоћи да се носите са страхом

Гледање застрашујућих или стресних филмова може вам помоћи да се носите са сличним ситуацијама у стварном животу. Студија из 2021. објављена у часопису Personaliti and Individual Differences‌‌ показала је да су се љубитељи хорор филмова показали отпорнијима и спремнијима за пандемију.

Такође, лијечење специфичних фобија и посттрауматског стресног поремећаја засновано на изложености понекад укључује намјерно гледање оних сцена које заправо изазивају тај страх. Тако ћете научити да можете толерисати анксиозност и другачије реаговати када се појави опасност.

Можда ће те научити нешто о себи

За неке људе, гледање нечег застрашујућег у филму може пружити оснажујући увид у њихову личност. Студија из 2021. у Journal of Media Psichology истиче да ако сте у могућности да доживите нешто страшно, научили сте да имате моћ да превазиђете своје страхове.

У ствари, чак и ако морате да напустите просторију или искључите филм када ствари постану заиста напете, научили сте нешто о томе како можете да се носите са ситуацијом у стварном животу која изазива сличне емоције, и то знање може бити добра ствар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана