Како бити правилно хидратизован?

Г.С.
Како бити правилно хидратизован?

Бити хидратизован током дана увијек је препоручљиво и важно. Стручњаци препоручују да се пије чак 2,5 литре воде на дан.

У љетним врућинама често се може чути о томе како треба остати хидратизован, али многи не знају колико је довољно попити воде како бисмо остали хидратизовани.

Правилна хидратација апсолутно је неопходна за здраво тијело. Људи требају воду, као и праву равнотежу електролита, за скоро сваки физички процес, укључујући и имунитет, пише Мбг.

Добра хидратација је критична за рад имунитета. Слузница, попут оне у устима и носу, прва је одбрана тијела против вируса. Ако постану дехидрирани, не могу створити влажни премаз који спријечава да се вируси и бактерије прилијепе на ткиво.

Хидратација такође игра важну улогу у протоку лимфног система у тијелу, који подржава производњу и дистрибуцију антитијела и ћелија имунолошког система.

Неки популарни савјети сугеришу да се пије осам чаша воде дневно. Међутим, свачије потребе зависиће о величини, нивоу активности, исхрани и временским приликама.

Неки научници препоручују 15 чаша текућине за мушкарце и 11 за жене. Препоручени унос текућине укључује око 20 одсто текућине из хране. Што се тиче пијења, то износи око 12 шољица дневно за мушкарце и нешто више од девет шољица за жене.

Људи би требали повећати унос текућине у врућем и влажном времену, на великим надморским висинама, када су болесни или током било које физичке активности која узрокује знојење. Сваки пут кад тијело природно изгуби више текућине испаравањем коже и дисањем, унос воде требао би се повећати. Труднице или дојиље такође требају повећати свој унос текућине.

Осим витамина, минерала, електролита и антиоксиданаса, много воћа и поврћа богато је водом. Краставци, целер, лиснато поврће, тиквице, диње, бобице и карфиол могу помоћи у одржавању хидратације тијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана