Јутарње навике које смањују висок крвни притисак

Г.С.
Јутарње навике које смањују висок крвни притисак

За већину људи, хипертензија или висок крвни притисак се не јавља са неким знаковима упозорења.

 

Једини начин да сазнате да ли га имате је очитавање крвног притиска. Ако се током времена, не контролише може оштетити артерије, срце, мозак, бубреге. Поред терапије коју препише љекар, и одређене јутарње рутине помажу у решавању овог здравственог проблема.

Према многим истраживањима јутро је вријеме када је већа вјероватноћа да ће се догодити срчани или мождани удар, упозоравају љекари. Понекад, проблеми са срцем могу дијелом бити изазвани повишеним јутарњим крвним притиском. Са друге стране, одређене промјене у начину живота могу позитивно утицати на крвни притисак, тачније да га снизе, преноси Б92.

Ограничити унос кафе

Јутарња шољица кафе може повисити крвни притисак, посебно ако смо неумерени у количини. То је зато што је кофеин стимуланс и он ће нас разбудитити, али ће утицати на притисак, преноси Б92.

“Две до четири шољице кафе обично ће повећати крвни притисак за око 8 мм Хг систолни (тј. горњи) и 6 мм Хг дијастолни (тј. доњи). Овај скок обично не траје дуго и нестаје за око четири сата”, појашњава др Џон Хигинс.

Уравнотежен доручак

Прескакање јутарњег оброка није добра идеја, јер може да буде повезано са хипертензијом код одраслих, кажу истраживања у Интернешнл Џурнал оф Хипертенжн.

“И није важно само када једете, већ и оно што једете. На примјер, парфе од јогурта са ниским садржајем масти са орасима и воћем је одличан, уравнотежен доручак који подстиче притисак из неколико разлога - орашасти плодови су богати омега-3 мастима корисним за организам, а воће као што су киви, банана и поморанџе повезани су са нижим крвним притиском”, каже др Хигинс.

Заобилазити шећер

Када се суочавамо са хипертензијом, неопходно је да ограничимо шећер. “Будите посебно пажљиви када једете ујутру пецива и житарице, у које се често додају заслађивачи”, кажу љекари и додају да “високи нивои шећера у крви повезани су са атеросклерозом (накупљањем плака у артеријама), што доводи до повећаног крвног притиска.

Вјежбање и медитација

Вјежбање ујутру је одличан начин да се подстиче здрав крвни притисак у цјелини.

“Два и по сата аеробне вежбе умјереног интензитета (или 75 минута аеробне вежбе високог интензитета) и/или тренинга снаге у трајању од 90 до 150 минута сваке неђеље могу смањити крвни притисак за чак 5 мм Хг, каже др Хигинс.

Такође, ујутру тијело можемо да “спремимо” за дан и медитирањем - људи са благом хипертензијом који практикују медитацију засновану на свјесности имају смањен систолни и дијастолни крвни притисак, каже студија са Универзитета Мериленд, а пише Лив стронг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана