Истраживање: Ови симптоми су рани знакови аутоимуне болести

GS
Foto: X.com

Ново истраживање наводи да би ноћне море и халуцинације могле бити рани знакови аутоимуне болести.

"Дуги низ година сам с пацијентима који имају лупус разговарао о ноћним морама и мислио да су оне повезане с болести. Ово истраживање пружа доказ о томе", навео је аутор истраживања Давид Д'Круз.

Као што је споменуто, истраживање је фокусирано на лупус, аутоимуну болест која може узроковати упалу у цијелом тијелу. Истраживачи су анкетирали 676 људи с лупусом о времену појаве 29 неуролошких и менталних симптома као што су депресија, халуцинације и губитак равнотеже.

Три од пет пацијената је навело да имају поремећен сан. Трећина њих је рекла да се овај симптом појавио више од годину дана прије појаве лупуса.

Готово једно од четверо учесника је казало да има халуцинације. Халуцинацијама су често претходиле ноћне море у којима су људи били нападнути или заробљени.

Аутори истраживања су нагласили важност раног препознавања симптома како би љекари спријечили погрешну дијагнозу. Не постоји лијек за лупус, али симптоми и упала се могу контролисати лијековима и промјенама начина живота.

“Важно је да доктори разговарају са својим пацијентима о овим врстама симптома и записују индивидуално напредовање симптома сваког пацијента", казала је ауторка истраживања Мелани Солан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана