Ево који су бенефити поста за организам

ГС
Ево који су бенефити поста за организам

Почео је пост, а суздржавањем од одређене врсте хране може се прочистити и регенерисати систем за пробаву, али и цијели организам. Самим тим, ако једете мање хране те пијете више воде ваше тијело ће се брже и успјешније детоксирати и обновити. Ево које су предности поста.

Шта се догађа у тијелу за вријеме поста?

У стању гладовања тијело се адаптира на низак унос енергије и активира алтернативне метаболичке путеве, а у том тренутку одређени хормони појачавају производњу глукозе у јетри те смањују искориштавање глукозе у скелетним мишићима и масном ткиву. Промјене у тијелу овисе о томе колико дуго гладовање траје и ради ли се о потпуном гладовању или се уноси минимална количина одређене хране.

На почетку гладовања, као и код продужене тјелесне активности, тијело прво троши залихе основног угљикохидрата који се налази у јетри и мишићима. У недостатку хране која би подстицала стварање залиха гликогена, протеина и масти, тијело почиње разграђивати властито ткиво. Но, организам то чини тако да прво разграђује непотребне масне наслаге, а тек касније посеже за мишићним ткивом.

Предности поста:

Снижава крвни притисак - Опште је познат позитиван утицај поста на крвни притисак, па се тако он смањује када се придржавамо поста дужи период, али када престанемо да примјењујемо одређени начин исхране, вриједности крвног притиска враћају се на оне на којима су биле прије почетка поста.

Снижава холестерол - Неке студије показују да пост, односно избјегавање одређене врсте хране, посебно сваки други дан или одређеним данима може да смањи ЛДЛ холестерол, односно лош холестерол који се накупља у артеријама, али не утиче на ХДЛ холестерол.

Контролише инсулинску резистенцију - Неке студије су показале да пост може да побољша контролу шећера у крви, што би могло бити посебно корисно за особе које су у ризику од појаве дијабетеса. Смањење инсулинске резистенције може да повећа осјетљивост тијела на инсулин, омогућавајући му да ефикасније преноси глукозу из крвотока до ћелија. Заједно са потенцијалним ефектима поста на снижавање шећера у крви, пост би могао и да помогне да шећер у крви буде стабилан, спречавајући нагле скокове и падове нивоа глукозе.

Одмара се дигестивни тракт - Утврђено је да се 65 одсто тјелесне енергије послије тешког и обилног оброка усмјерава ка дигестивном систему, та на тај начин одмара дигестивни систем и омогућава детоксикацију и чишћење организма.

Док се овај процес одвија, тјелесна енергија која је иначе усмјерена на варење хране у току цијелог дана буде усмјерена на регенерацију организма и његово обнављање.

Помаже да смршате убрзавајући метаболизам - Пост подразумијева укидање конзумирања бројних висококалоричних оброка, што доприноси губитку жељене тежине. Нека истраживања су открила да краткотрајан пост убрзава метаболизам, што доприноси губљењу килограма. Поред тога, откривено је да је пост ефикаснији за губитак тјелесне масе уз очување мишићног ткива у односу на друге облике дијете које као основу имају праксу ограничавања уноса калорија. 

Уздржавање од хране није за све

Упркос дугој листи могућих здравствених користи од поста, он ипак није добар избор за све. Оне који имају дијабетес или низак ниво шећера у крви пост може да доведе до скокова и пада нивоа шећера, што може да буде опасно.

У сваком случају, најбоље је да се увијек посавјетујете са својим љекаром ако имате било какав здравствени проблем или планирате да постите, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана