Ево како да се припремимо за нагли пад температуре

GS
Foto: X.com

Како са наглим падом температуре већ сутра можемо да очекујемо нагли пад атмосферског притиска, тако је извјесно да ћемо осјетити и многе здравствене тегобе које неминовно слиједе уз промјену времена.

Многи су већ осјетили прве симптоме нагле промјене времена јер, како објашњава за Она.рс докторка опште праксе прим. др Бисерка Обрадовић, прије него што уопште дође до те нагле промјене, чак и 48 сати раније код неких људи се јављају и први симптоми.

Прије свега многи су ноћас имали несаницу, лош сан, напетост и нервозу, као и деконцентрисаност у раду која прати многе људе, а како наглашава докторка - код хроничара и метеоропата ти  симптоми су израженији.

"Код великог пада астмосферског притиска услед снижавања спољашње температуре долази и до наглог сужења крвних судова у организму, услед чега долази и до раста крвног притиска. Зато је апел за хроничаре и кардиоваскуларне болеснике да редовно узимају своју терапију и да редовно мере крвни притисак, јер постоји опасност да дође до раста. Они би у сагласности са својим лекаром морали да виде и шта да додају од терапије", савјетује др Обрадовић.

На питање како да се припремимо за ову наглу промјену, љекарка истиче да специјалне припреме - не постоје.

"Оно што је устаљено је да хроничари узимају редовно своју терапију, а да ми остали пробамо вечерас колико-толико да се наспавамо. Добар сан је од шест до осам сати. Препоручујем и да се узима редовно течност и што више  свежег воћа и поврћа. И, наравно, физичка актиност која замењује многе лекове, али не постоји лек који мења - физичку аткивност", истиче докторка.

И наравно, др Обрадовић савјетује да се сутра - адекватно обучемо.

"Иако су најавили снижење температуре, то не значи да је потребно да извучемо зимске јакне које носимо на -10 степени, већ да се адекватно, слојевито облучемо тако да можемо да скинемо вишак одеће. За сутрашњи дан, за који је најављена и киша, сигурно се очекује и доста влаге у ваздуху. А како у Београду неће бити тако драстичан пад температуре, претерано облачење може да изазове у свим већ наведеним условима - топлотни удар. Адекватно облачење је зато круцијално, како би неометано могли са себе да скинемо вишак одеће и будемо обучени онолико колико нам одговара", наглашава докторка.

И за крај, упозорава на још један аспект.

"Тренутно имамо комбиновање великих алергијских реакција, нагле промене времена, али и доста вируса и бактерија. Због тога они који су алергични морају да узимају лекове против алергија. Такође, све је више особа које су алергичне на полен, а сада имамо у ваздуху преко 500 честица поленових зрнца на квадратном метру, иако је иначе нормално да их је до 60. Услед високих температура нагло је дошло до цветања великог броја полена у ваздуху, што знатно отежава дисање, јавља се кијавица, сузење очију, а све то заједно усложњава ову ситуацију која нам се дешава следећа два дана", закључује доктора и истиче да ћемо се већ трећег аклиматизовати на ове нове услове и нагле промјене времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана