Доктор тврди: "Налази вам могу бити идеални, али ако ово имате, то вам значи инфаркт и смрт"

GS
Foto: X.com

Кардиоваскуларни хирург др Емир Солаковић објаснио је да налази нису довољан показатељ стања у којем се налазимо, те истакао важну улогу ЦРП-а и фибриногена.

- Инфекција је један од узрока кардиоваскуларних обољења. Кад неко има инфекцију, ево шта се дешава. Инфекција је једноставно унутрашњи зид крвног суда, он једноставно упалом њега оштети. Како је он њега оштетио, елементи који ходају крвљу - црвене крвне плочице, еритроцити...како ходају, они се једноставно залепе за тај дефект у томкрвном суду и почиње да се ствара артериосклероза. - објаснио је др Солаковић за Хајат.ба и додао:

- Кад узмете налаз, замолите доктора да вам измери и ЦРП - то вам је знак да ли имате упалу или не. Леукоцити и сендиментација су у овом случају споредни, а ово је најсавременија метода. Нормалан ниво ЦРП-а је до 5, а ако видите да вам је повишен значи да имате упалу у организму. Та упала је толико важна, да се она пореди исто као кад имате оне лоше масноће ЛДЛ, то је толико важно за организам јер ствара артериосклерозу. Ако вам је ЦРП повишен упркос узимању терапије, то значи да ваша терапија није адекватна. Али, ако се три дана након узимања терапије ЦРП смањује, то значи да сте ви на добром путу и да је терапија адекватна, преноси Стил.

- Друга ствар, фибриноген, ту се ради о густини крви где фибриноген прелази у танке нити. Тај фибриноген који се прави, њега доводи ваша дебљина, односно даје већу количину тога. Исто важи и за пушаче, као и за оне који су под стресом, који имају хипеетензију. Све то доводи до зачепљења крвних судова и онда добијете наглу смрт, инфаркт, мождани удар... Иако су налази сви идеални, једноставно нисте гледали тај део и занемарили сте га.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана