Да ли је здраво лећи одмах након јела

GS
Foto: Twitter

Да ли је заиста здраво лећи одмах након оброка или је то само мит? Ово питање већ дуго интригира многе, а одговор није тако једноставан. Иако многи вјерују да одмор послије јела побољшава варење, стручњаци кажу да стварност може бити другачија.

Већина нас је одрасла уз савјет старијих да не треба лећи одмах након јела како бисмо избјегли проблеме са варењем. Међутим, медицинска истраживања указују да нема чврстих доказа који потврђују ову тврдњу. Стога, можда је вријеме да размотримо ову праксу критички.

Једна од кључних ствари је како и шта једемо. Ако се преједемо или уносимо тешку храну, лежање одмах након оброка може изазвати нелагодност. С друге стране, лагани оброци, попут воћа или поврћа, обично не изазивају исте проблеме, преноси Глас Српске.

Ипак, стручњаци се слажу да умјесто лежања одмах након јела, шетња или лагана физичка активност може бити корисна за варење. Ове активности подстичу циркулацију крви и убрзавају метаболизам, што може допринијети бољем варењу хране.

У закључку, да ли је здраво лежати одмах након јела зависи од много фактора. Умјесто да слиједимо савјете без питања, можда је боље слушати своје тијело и прилагодити навике свом индивидуалном здравственом стању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана