Прах који чини чуда: Скида флеке, чува срце и елиминише отрове

Г.С.
Прах који чини чуда: Скида флеке, чува срце и елиминише отрове

Немилосрдно скида флеке, чува срце, елиминише отрове и још пуно тога.

Дијатомејска земља, позната и као кремена земља, веома је ситни пјесак, настао таложењем остатака силикатних алги (дијатомеја). Тако произведена од фосила једноћелијских биљака из океанских дубина, дијатомејска земља је необичан, али веома користан природни минерал, потпуно нешкодљив за употребу.

Од упијања непријатних мириса и убијања штетних инсеката, када је ријеч о кућним пословима, па до праве подршке људском здрављу, овај чудесни минерал може учинити све то, али и много више. Његова апсорпциона моћ је оно што га чини јединственим, преноси Б92.

Произвођачи разликују дијатомејску земљу намјењену исхрани од оне за кућу и око куће, па о томе треба водити рачуна при куповини овог праха.

Све користи за људски организам

Дијатомејска земља се састоји углавном од силицијум-диоксида, минерала који је највише одговоран за здравствене користи овог праха. Може се навести неколико благодети које пружа дијатомејска земља, захваљујући својој магичној моћи упијања.

Ако желите јаке кости и зглобове, онда је дијатомејска земља прави избор за вас. Велика концентрација силицијум-диоксида омогућава овом праху да адекватно допринесе као додатак исхрани (суплемент) у служби здравља костију, зглобова, тетива и срца.

Детоксикатор

Само једна кашичица дијатомејске земље у шољици воде претвара се у одлично средство за детоксикацију, које убија све цријевне паразите и вирусе настањене у дигестивном тракту. Овај прах у себи садржи моћне састојке који су у стању да апсорбују све врсте хемијских отрова.

Зубна паста

Мјешавина једнаке количине кокосовог уља и дијатомејске земље представља здравију алтернативу индустријској пасти за зубе, која је најчешће пуна штетних хемијских састојака. Додавањем неколико капи есенцијалног уља нане, ова мјешавина у виду природног калодонта добиће још лепши укус и мирис.

Средство за кожу, косу и нокте

Захваљујући абразивним својствима које дијатомејска земља поседује, она може ефикасно да очисти кожу и зубе, а конзумирајући овај прах помијешан са обичном водом у прилици сте да побољшате квалитет своје коже, косе и ноктију.

Природни дезодоранс

Ако тражите потпуно природни дезодоранс без било каквих хемикалија, онда сте на добром путу. Сами га можете направити мешањем три мере кукурузног брашна, две мјере кокосовог уља и једне мере дијатомејске земље.

Маска за лице и врат

Додавањем мало воде, дијатомејска земља ће се претворити у густу пасту која може да уклони мртви слој ћелија са коже лица и врата.

Све користи за домаћинство

Осим што је дијатомејска земља добра за људско тијело и његово здравље, постоји много начина да се овај прах користи и у домаћинству.

Дијатомејска земља може да послужи и као средство за чување хране. Додавање дијатомејске земље зрнастим намирницама (пасуљ, грашак,соја...) спријечиће их да се осуше и омогућити им да задрже свежину дуго времена.

Бијели прах дијатомејске земље одличан је за земљиште, јер му помаже у одржавању хранљивих материја и влаге, као и при побољшању оксигенације. Посипање мало овог праха на земљу гдје су посејане биљне културе не може да нанесе никакву штету, већ само да буде од користи.

Ако се већ борите са проблемом контроле штеточина, онда је дијатомејска земља управо оно што вам је потребно. Посипање овог праха по дворишту и око куће убиће све инсекте који се врзмају около, без икаквих посљедица по чланове породице или кућне љубимце. Такође, ова земља може се нанети директно на биљке како би се многе штеточине држале подаље од њих.

Утрљавање четком дијатомејске земље у крзно вашег кућног љубимца, он ће се ослободити бува и крпеља. Препоручује се држање подаље од очију љубимца, јер овај прах може бити болан и иритантан за чуло вида код животиња.

Филтер за воду

Дијатомејска земља може да прочисти чак и најфиније честице загађивача, што га чини одличним филтером воде.

Абразивни чистач

Своју моћ дијатомејска земља показује и као немилосрдни чистач флека са загорјелих посуда за кување, тигања и шерпи, па чак и тоалетну шољу овај магични прах чисти веома лако.

Освеживач

Дијатомејску земљу можете користити и када желите да неутралишете лоше мирисе, попут оних који долазе из канти за отпатке или преноћишта за кућне љубимце.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана