Могу бити опасни: Шест предмета из кухиње којих се требате ријешити што прије

ГС
Могу бити опасни: Шест предмета из кухиње којих се требате ријешити што прије

Чини се да је кухиња једно од најгорих просторија за чишћење. Не само да је површинама попут радних плоча и судопера потребно добро свакодневно одржавање, већ се такође савјетује да непрестано чистите полице како бисте смањили неред.

Међутим, неке ствари треба избацити што прије како би се што боље организовали. На тај начин не само да ћете смањити неред него бити и мање површина на којима се скупљају прашина и бактерије.

Оштећено суђе

Иако вам може бити тешко избацити оштећено суђе, нарочито када је ријеч о сету, то је нешто што бисте најприје требали избацити. Оштећења нису су само ствар естетике, већ могу помоћи у ширењу патогена и размножавању бактерија.

Бактерије се могу населити у оштећене дијелове, а пукотине је понекад тешко правилно очистити. То отвара "врата" опасним клицама да се населе, што може узроковати упалу плућа или инфекције крви. Неке посуде чак садрже олово како би биле издржљивије, али керамички премаз који дјелује као заштитна баријера задржава их унутра. Међутим, ако пукне, требали бисте их одмах бацити.

Било да сте врхунски кухар или не, гомилање полупразних боца са зачинима којима је истекао рок само ствара неред у вашој кухињи. Иако можда не постоји рок трајања за све ваше зачине, постоје општи рокови које можете слиједити како бисте били сигурни да не задржавате колекцију којој је истекао рок трајања.

Велики број шоља

Многи људи у својим кухињама имају превише шоља. Међутим, када постане јасно да ваша полица за шоље више нема мјеста, вријеме је да поспремите неред. У идеалном случају, ваш број шоља одражава број људи у вашој кући и колико их дневно користе.

Пластичне посуде без поклопца

Посуде које су некако изгубиле поклопац и више не служе сврси, требало би такође бацити јер заузимају превише простора. Можете их искористити и за неку другу просторију, али у кухињи им више није мјесто.

Оштећене таве које имају нељепљиву површину

Нељепљиве таве које су оштећене, не само да стварају неред, већ могу бити и опасне. Таве с непријањајућим премазом обложене су тефлоном, који се састоји од мјешавине атома флуора и угљика. Ако се користе најмањим температурама, ове таве су добра опција. Међутим, ако стварно појачате шпорет и прегријете те таве, оне не само да могу испустити отровне хемикалије у зрак, већ се и комадићи тефлона могу одвојити у вашу храну.

Изгребане даске за резање

Посљедњи предмет из ваше кухиње који бисте требали уклонити су све даске за резање које имају дубока оштећења, која на вашој старој дасци могу задржати влагу, што може узроковати развој опасних бактерија које се не могу испрати. Иако не можете спријечити стварање оштећења од ножева, радије бирајте даске од тврдог дрвета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана