Ево колико често требате чистити туш умиваоник, завјесу и WC шољу

GS
Foto: X.com

Већини људи чишћење купатила баш и није омиљени задатак. Било да се ради о рибању прљавштине из одвода каде или чишћењу WC шоље, многима бављење овим кућанским послом није баш угодно. Међутим, имати прљаво, смрдљиво купатило није добра алтернатива, па и то мора доћи на ред.

Иако је општепознато да је редовна дезинфекција WC шоље и других површина у купатилу важна како би се спријечила прљавштина, могли бисте се запитати о учесталости чишћења мање очитих предмета попут завјесе за туширање или пешкира.

Ево што кажу стручњаци за портал "Everyday Health".

Зашто су чишћење и замјена купатилских предмета важни за здравље?

Купатила су, због активности које се у њима одвијају, легло бактерија, вируса и других патогена који могу узроковати болести.

Болести повезане с купатилом су заразне, објашњава др Michael Г. Schmidt, професор микробиологије и имунологије. Тврди да можете "ухватити" вирус, бактерију или гљивицу из разних предмета у једној од најважнијих просторија у вашем дому само једним додиром од некога ко носи узрочника инфекције.

Уобичајни патогени који се налазе у купатилима укључују норовирус, грипу и риновирусе. Будући да је купатило простор који људи често употребљавају, ове се болести могу лако ширити ако се редовно не чисти и не одржавају санитарни услови.

Надаље, влага из тушева и када може створити погодно тло за плијесан, што може изазвати алергијске реакције или погоршати симптоме астме.

С обзиром на ове здравствене ризике, битно је редовно чистити купатилске предмете, обично на дневној или седмичној бази, зависно о величини кућанства и обрасцима кориштења.

Одабир правих производа за чишћење

Доступно је мноштво средстава за чишћење купатила, али кључно је разумјети разлику између чишћења и дезинфекције.

Чишћење уклања видљиву прљавштину, док дезинфекција убија клице.

Дезинфицијенси попут избјељивача, алкохола и хидрогена учинковити су у уклањању бактерија, гљивица и вируса нарушавањем њихове молекуларне структуре.

Редовно чишћење кључних  предмета у купатилу

Ево колико често треба чистити уобичајне купатилске предмете:

•             завјеса за туш и подстава – промијените их сваких шест мјесеци или раније ако су пљесниви и редовно их бришите дезинфицијенсом

•             пешкири – перите их након три до пет кориштења, пазећи да су потпуно суви између два кориштења, како бисте спријечили раст бактерија

•             WC шоља – даску дезинфикујте на дневној или седмичној бази, посебно током избијања болести, и према потреби замијените WC четку

•             туш – чистите једном седмично или чешће, зависно о употреби

•             умиваоник и друге површине – чистите их барем једном седмично или чешће ако су запрљане или током избијања болести

•             простирке – чистите једном мјесечно, замијените по потреби и провјерите јесу ли суве како бисте спријечили гљивичне инфекције попут атлетског стопала

•             ручке на вратима и прекидачи за свјетло – свакодневно бришите дезинфицијенсом како бисте спријечили ширење клица.

Редовним чишћењем и кориштењем одговарајућих производа своје купатило можете одржавати хигијенским и смањити ризик од преноса болести, преноси "Крени здраво".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана