Воће које треба избјегавати у маркетима, стручњаци тврде да је веома прљаво

Г.С.
Воће које треба избјегавати у маркетима, стручњаци тврде да је веома прљаво

Воће се сматра најздравијим дијелом исхране, али постоје неке врсте воћа које садрже натпросјечне нивое остатака пестицида.

Такво воће стога треба избјегавати или бар пажљиво обрадити прије конзумирања.

Вјероватно најпрљавије воће по остацима пестицида су јагоде. Ево неколико разлога зашто би требало да будете опрезни када једете јагоде и како их безбједно можете укључити у своју исхрану.

Висок садржај пестицида

Бобице често садрже високе нивое пестицида, јер се многе хемикалије користе за заштиту од штеточина и болести. Према извјештајима организација које прате безбједност хране, као што је Радна група за животну средину (ЕВГ), јагоде се често налазе на врху листе воћа са највише остатака пестицида.

Осјетљива кожа

Јагоде имају танку и њежну кожу коју је тешко темељно очистити. Пестициди могу да продру у кожу и остану у плоду, тако да прање водом можда неће бити довољно за уклањање свих остатака пестицида.

Здравствени ризици

Дуготрајно излагање пестицидима може бити повезано са различитим здравственим ризицима, укључујући ендокрине поремећаје, неплодност, проблеме са јетром и друге озбиљне здравствене проблеме. Иако су појединачни остаци пестицида у воћу обично присутни само у малим количинама, кумулативни ефекат редовног конзумирања контаминираног воћа представља здравствени ризик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Цезар салата
Цезар салата
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана