Десет најбољих намирница за вечеру: Можете да их једете до касних сати, а нећете се угојити

ГС
Десет најбољих намирница за вечеру: Можете да их једете до касних сати, а нећете се угојити

Према правилима здраве исхране, вечера је подједнако важан оброк као и доручак. У жељи да смршају, многи га прескачу, па признају да им тешко пада да не једу послије 18 или 20 часова.

Супротно популарном вјеровању, нутриционисти истичу да посљедњи оброк може да имате два сата прије спавања. Можете и треба да једете увече, али ако се придржавате неколико основних правила - правилног избора намирница, осмочасовног сна и ублажавања стреса.

Послије 16 сати, метаболички процеси у тијелу се успоравају, али се то не изражава исто код свакога. Апетит се врло често буди увече, а то се дешава из разлога што се тијело коначно пробуди, након што је током дана потрошило максимум калорија. Тако је тијелу потребна додатна исхрана, а извор енергије може да буде здрава, али у исто вријеме веома укусна и задовољавајућа јела која ће елиминисати осјећај глади, а неће штетити фигури.

Месо, риба, млијечни производи, махунарке, ораси и авокадо су намирнице са смањеном количином угљених хидрата. Чак и ако се не придржавате одређене дијете, најбољи су избор за вечеру. Јела од ових намирница благотворно утичу на метаболизам, што помаже брзом губитку тежине. Обиље влакана у комбинацији са храном богатом протеинима побољшава варење и функционисање гастроинтестиналног тракта, преноси Мондо

10 најбољих намирница за вечеру које не гоје:

  1. Бијело месо и салата од зеленог поврћа (тиквице, зелена салата, краставац, маслиново уље и лимунов сок)
  2. Немасна риба и парадајз салата са босиљком
  3. Морски плодови
  4. Зелене јабуке и цимет
  5. Чаша кефира и печено поврће (црвена паприка, бундева, тиквице)
  6. Омлет са авокадом и парадајзом
  7. Салата од свјежег поврћа и шака бадема са додатком ланеног уља
  8. Кувани шкампи
  9. Броколи
  10. Пире од целера

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана