Чварци постали делукс производ (ФОТО)

ГС
Foto: Илустрација

Чварци у Србији су до те мјере поскупјели да су се грађани почели на друштвеним мрежама шалити како ће ускоро почети да их продају на комад.

Килограм ове, многима омиљене, посластице кошта чак 2.874 динара (приближно 48 КМ), што је сврстава у ранг луксузнијих месних производа. На примјер за око 200 динара (3,50 КМ) више можете да купите килограм панчете, печенице и сл.

На друштвеним мрежама је објављена и фотографија на којој се, наводно, продају "чварци на комад", али је највјероватније ријеч о фотомонтажи.

Како је чварак постао делукс производ?

Један од одговора је и тренд. Према већини нутрициониста, маст је поново постала здрава а чварци главна намирница хроно исхране. Ипак, аналитичари кажу да је проблем много дубљи а тиче се тога се несташице свиња.

- Чварака нема јер нема свиња. Србија је некада била извозник свињског меса а данас је увозник. Па како онда да имамо чварака? Зато и морају бити скупи. Само у 2023. до јула смо увели 180.000 тона замрзнутог свињског меса. Имали смо три куге од првог светског рата, и ова последња афричка куга је еутаназирала 54 000 свиња - рекао је аналитичар Бранислав Гулан.

Радосав Анчић из Мачката узгаја свиње и прави домаће производе међу којима су пршута, сланина, чварци. Он ипак сматра да цијена није висока јер је све друго поскупјело па се то само одражава на крајњи производ.

- Па најобичнија салама је скупа, а чварци су ипак нешто што је специјалитет Србије. Сигурно су здравији од других индустријских прерађевина од меса. А треба посла око свега и како да вам кажем, морате да будете мајстор да бисте направили добре чварке. Свака уметност има своју цену - каже Радосав.

Свињокољ исплативији од маркета

Више од 100 евра припремите ако ових дана желите да купите само по једним килограмом свињског меса и сухомеснатих производа, јер ће вас толико коштати куповина бута и кареа без костију, печенице, пршуте, сланине, чварака и масти. Због тога, математика показује да је и ове године, уочи сезоне свињокоља у Србији, посечење далеко исплативије за кућни буџет, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана