Споран назив пјесме: Израелу пријети дисквалификација са Евровизије

ГС
Foto: Принтскрин

Израел би ове године могао бити дисквалификован с Евросонга и то због пјесме чији се назив јасно односи на напад Хамаса од 7. октобра, преноси The Jerusalem Post.

Раније су медији пренијели како Европска радиодифузна унија (ЕБУ) тражи измјену текста због политичких порука. Из јавног сервиса ове земље тада су тврдили да је дошло до неспоразума, међутим, сад су се поново огласили наводећи да разговарају с ЕБУ-ом.

Иако званично пјесма тек треба бити објављена, Исраел Хаyом је раније ове седмице извијестио да се нумера којом ће Еден Голан представљати земљу зове "Октобарска киша" и односи се на напад Хамаса од 7. октобра.

ЕБУ вјерује да је пјесма превише политичка, јер званична правила такмичења забрањују било какве политичке изјаве током такмичења, преноси Кликс.

Портпарол јавног емитера Кан је за Тајмс оф Израел казала како су "укључени у дијалог са ЕБУ-ом у вези с пјесмом која ће представљати Израел на Евровизији". Такође се наводи ако пјесма буде дисквалификована због политичког садржаја, Израел ће се повући из такмичења умјесто да мијења ријечи или мијења пјесму.

Министар културе и спорта Мики Зохар назвао је намјеру ЕБУ-а "скандалозном", док је нумеру којом ће се представити је окарактерисао као "дирљиву пјесму, која изражава осјећаје људи и земље ових дана" тврдећи да "није политичка".

"Сви се надамо да ће Еуровизија остати музички и културни догађај, а не политичка арена – гдје земље учеснице могу да изнесу своју јединственост и националност на сцену кроз музику", поручио је.

Такође, позвао је ЕБУ да "настави да се понаша професионално и неутрално, и да не дозволи да политика утиче на умјетност".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана