Десет занимљивости које нисте знали о Рокију

Танјуг
Десет занимљивости које нисте знали о Рокију

Готово 40 година од снимања филма "Роки" (1976), који је Силвестера Сталонеа винуо у звијезде, британски магазин ShortList износи генезу овог култног остварења, испричану кроз 10 мало познатих анегдота.

"Роки" је, уз "Разјареног бика", вероватно најпознатији филм о боксу који је икада снимљен, једна од највећих спортских сага у историји кинематографије.

Прича о успону скромног борца из Филаделфије омогућила је Силвестеру Сталонеу да се пробије у Холивуду. Реализација пројекта, међутим, није била нимало лака, али су Сталонеова упорност и убijеђење на крају успjели да убijеде и најнеодлучније продуценте.

У осврту на филм, ShotrList износи 10 занимљивих детаља.

1. Продуценти нису жељели да главну улогу повјере једном анонимусу какав је тада био Сталоне, већ су планирали да Рокија глуми Рајан О'Нил, Роберт Редфорд, Џејмс Кан или Берт Рејнолдс. Попустиће пред Сталонеовим ултиматумом: или он или ништа од филма.

 

2. Филм је располагао буџетом који је једва прелазио милион долара. Износ је био тако скроман да су Берџес Мередит (Мики) и Карл Ведерс (Аполо Крид) морали да дијеле гардеробу. Ипак, филм је зарадио 225 милиона долара широм свијета.

3. Сузан Шарандон се пријавила за улогу Адријане Пенино, али је одбијена као "превише лијепа" у корист Талије Шајр.

4. Сталоне је прву верзију сценарија написао за само три дана.

5. Редитељ Џон Авилдсен дотад није видио ниједан боксерски меч.

6. Сталонеов отац (лик који звонцетом најављује почетак рунде), брат (улични плесач) и прва супруга, такође, су учествовали у снимању филма.

7. Сценарио филма био је инспирисан легендарним дуелом између Мохамеда Алија и Чака Вепнера који је одржан 24. марта 1975.

8. Рокијев пас био је и Сталонеов пас у стварном животу.

9. Сталоне је толико времена проводио ударајући у замрзнуто месо које виси на кукама током фамозних сцена тренирања, да је на зглобовима задобио трајне посљедице.

10. Роки је прво остварење о спорту које је освојило Оскара за најбољи филм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана