Сам себе зове "кул диктатором": Славе га и обожавају, а има 85 посто подршке народа

Срна
Foto: Инстаграм

Предсједник Салвадора, 42-годишњи Најиб Букеле, сам је себе назвао кул диктатором, а њемачки „Шпигел“ представља га као хипстера-аутократа.

Он је моћан и обожаван: ходочасте му одушевљени републиканци попут Марка Рубија, у Вашингтону је недавно доживио овације, додуше на скупу ултраконзервативаца. Он је популиста у дугом низу латиноамеричких популиста, али с комуникацијским талентом и мајсторским коришћењем друштвених мрежа какво је досад ријетко виђено, описује га тако „АП“.

Популарност је стекао немилосрдним уништењем банди које су годинама имале контролу над том земљом Средње Америке, измученом грађанским ратом од 1980. до 1992. који је земљу оставио с 250.000 мртвих и трећином протјераног становништва. Рат против банди Букелеу је донио велику популарност, али и оптужбе за аутократску владавину и масовно кршење људских права.

Након што је земљу прије двије године потресао талас крвавих криминалних обрачуна, Најиб Букеле је у марту 2022. прогласио ванредно стање и објавио рат бандама. Ухапсио је 80.000 људи, што је више од један посто становништва Салвадоре, преноси „АП“.

И успио. На таласу популарности поново је изабран за предсједника у фебруару, иако се по Уставу није кандидовао други пут. Побиједио је с готово 85 посто гласова.

Букеле је критикован да је ухапсио многе с мало доказа. У јануару је Букелеов потпредсједник Фелик Улоа признао за АП да су погријешили хапсећи и оне који нису починили злочине. Око 7.000 људи ухапшених у ванредном стању отад је пуштено из затвора. Салвадорске затворе називају мучилиштима, многи предуго чаме чекајући суђење.

Букеле зна да је отац фудбалера важнији од других: док га жестоко критикују удружења за људска права и међународне организације, самопроглашени „најзгоднији диктатор на свијету“ успјешно користи друштвене мреже, слика се са славним лицима, редовно се појављује на спортским и забавним догађајима.

Некада најопаснију земљу у региону Букеле је претворио у једну од најсигурнијих - и тако постао идол Латинске Америке.

Еквадорски предсједник Данијел Нобоа сада предузима сличне мјере, у Аргентини најављује министарство сигурности Патриша Булрих. Букеле је недавно понудио помоћ Хаитију, такође измрцвареном насиљем банди.

Док Букеле није преузео дужност, банде су контролисале већи дио земље, а стопа убистава неко је вријеме била највећа у свијету. Данас можете изаћи на улицу ноћу без опасности од отмице или напада.

Центром главнога града Сан Салвадора опет шетају родитељи с дјецом. Од пропале државе, Букеле је Салвадор претворио у узор за друге. Али, по коју цијену?

У фебруару 2020. Букеле је с војском упао у парламент како би присилио посланике да одобре 109 милиона долара за безбједносне снаге. Откако је 2019. преузео власт, стопа убистава на сто хиљада људи пала је, према званичним подацима, с 51 у 2018. на 2,4 у 2023. години. Но, проблематично је како је то постигао: прво је склопио пакт с бандама, а када то није успјело, кренуо је с масовним хапшењима.

Букеле није први предсједник Салвадора који је преговарао с бандама, а када су медији објавили да власт није само преговарала, него и давала бенефиције вођама банди у замјену за одржавање нижег нивоа крвопролића, Букеле је то оштро демантовао. Но, истраживачки новинари и америчке службе, како пише „Њујоркер“, документовали су да је власт шефовима банди дијелила новац, помиловања и штитила их од извођења у замјену за подршку на изборима и престанак ликвидације.

Али, договор је пропао, једна од главних банди, МС-13, 26. марта 2022. убила је 62 особе у једном дану широм земље, што је и за Салвадор био шок. Букеле је тада променио тактику и прогласио ванредно стање, с масовним хапшењима свих за које се сумња да су чланови банди. Тражио је и добио посебне власти: хапшење без налога, без приступа адвокату, широке власти за пресретање комуникација.

Парламент сваки мјесец продужује ванредно стање, које је према Уставу ограничено на 30 дана. Тиме је полицији и војсци дозвољено да у притвору држе осумњичене до 15 дана без оптужнице. Осим тога, Букеле је у Врховном суду поставио себи лојалне судије, а главни државни адвокат његов је савезник.

Донесен је нови закон, према којем се чланство у банди кажњава с 20 година затвора. Осумњиченима се може судити у групама, па све иде пуно брже. Многи мафијаши осуђени су на више од 100 година затвора.

Букеле је издвојио новац за изградњу великог затвора високе сигурности у којем би у будућности могло бити затворено 40.000 људи. Већина Салвадора подржава предсједникову политику реда и закона. Нажалост, многи невини су ухапшени, али у цјелини је Букеле учинио праву ствар, увјерени су.

Критичари са друге стране кажу да можете бити ухапшени већ због тетоважа. Према подацима организације „Кристосал“, 3.779 људи је још увијек неправедно затворено. Већина их долази из врло сиромашних породица.

Како су многи Салвадорци одушевљени повратком реда и сигурности, активисте за људска права мало ко жели чути. Посланик опозиционог десног центра Клаудија Ортиз каже да тек треба видјети хоће ли се земља, која се морала тешко борити за демократију, претворити у диктатуру.

За сада Салвадор, према њеном мишљењу, живи у хибридном систему, у мјешавини аутократије и демократије. Нису забрањене демонстрације, а ни штаноа није под контролом.

Салвадорске банде настале су на улицама Лос Анђелеса осамдесетих. Многи чланови банди послије су депортовани у домовину. Након завршетка грађанског рата деведесетих Салвадор је био пун оружја, а привреда се споро обнављала па је десетина хиљада младих ушла у криминал. Диловала се дрога и оружје, отимали су се и рекетирали људи. У року од неколико година банде су постале моћније од државе. Сматра се да је највећа банда, Мара Салватруха, имала 78.000 чланова, а друга, Барио 18. 41.000 чланова, према истраживачком порталу „Инсајт Крајм“.

Прије него што је ушао у политику, Букеле је био стручњак за односе с јавношћу. Комуницира првенствено путем друштвених мрежа. На јавним наступима воли да се појављује у неформалној одјећи, често с бејзболском капом. Будућност своје земље види у дигиталној револуцији.

Учинио је Биткоин другом националном валутом уз долар, промовише стартап компаније. Букеле има своју одану дигиталну војску која га стално брани и хвали. И напада све који би могли бити против. Активисти, новинари, судије, тужиоци и други изложени су жестоким нападима.

Прошлог августа притворен је бивши предсједников савјетник за безбједност, након што је оптужио посланика владајуће странке да је повезан с трговином дрогом. Оптужен је као „двоструки агент“ који је одавао информације новинарима, страној влади и бившем предсједнику који је у одсуству осуђен због преговарања с бандама.</спан>

Умро је у државном притвору почетком фебруара, а адвокат тврди да су му на тијелу били видљиви трагови мучења. Влада пријетња, трајни страх, истиче активиста Вероника Рејна.

Бројни критичари власти напустили су земљу, а они који су остали, кажу да су пуно опрезнији у јавним иступима. У другом мандату Букеле може бити само још бруталнији, боје се.

Са друге стране, Букеле је многим грађанима улио нову наду. Многи Салвадорци који су некад емигрирали у САД, како би побјегли од насиља и сиромаштва, сада се враћају. Али, шта кад једног дана буде укинуто ванредно стање?
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана