Сви памте чувеног Сарму, а ево како сад изгледа и шта ради

Г.С.
Foto: Скриншот/Ноизз

Српски глумац Ратко Танкосић познат је по многобројним улогама, а између осталог појављивао се у познатим филмовима и серијама као што су „Балкан експрес“, „Камионџије“ и „Бољи живот“, а пробио се улогом у „Специјалном васпитању“.

Овај популарни епизодни глумац има јединствен надимак под којим је и познат а то је ни мање ни више него Сарма.

Како је добио надимак Сарма и зашто је на њега и дан-данас љут Бранко Цвејић, испричао нам је популарни епизодни глумац.

- Ево, прошло је 40 година, а и даље ме на улици зову Сарма. То је био мој трећи филм. Због те улоге сам и добио тај надимак. Људи су ми прилазили и питали ме како сам после оних батина. Од тада је то остало - каже Танкосић и додаје:

- „Специјално васпитање“ ми је много значио у животу. Било ми је огромно искуство јер сам пре свега радио са професионалцима попут Бекима Фехмиуа. Желео сам да учим од њега. Био је фантастичан. Лечићу је то био први филм. Он је дошао директно са академије. Ја сам био натуршчик и пратио сам их и купио форе.

Сарма истиче да му је највећа грешка што није послушао Бранка Цвејића, који му је саветовао да упише академију.

- Увек ћу памтити шта ми је рекао један од најбољих наших глумаца Бане Бумбар - Бранко Цвејић. Каже он: „Рале, упиши академију, теби је тамо место.“ А ја сам му рекао да није то за мене, да мене занима подземни свет, криминал... Много сам погрешио тада. Био је љут на мене и сигурно је још увек. Требало је да одем на академију, тамо човек научи да буде глумац - искрен је Танкосић.

 

За редитеља Горана Марковића каже да се још тада видјело шта ће постати.

- Марковић је и тад био велики редитељ иако му је то био први филм. Пуштао ме је да се докажем, да урадим како мислим да треба. Сад кад сам дошао овде да видим ове људе и филм, на тренутак се вратим у те дане.

Ратко Танкосић сада глуми у представи „Удај се мушки“ са Снежаном Савић.

- Сјајан комад. Снежана је сјајна жена, глумица, колега. Увек је насмејана и пуна фора. Кад нам није дан и кад нам не иде, она је увек та која нас активира - каже Ратко.

 

Анегдоте са снимања:

На поклањању публици пре пројекције Ратко је закаснио, па је његово одсуство искористио Горан Марковић да се нашали и подијели анегдоту са снимања. „Где је Сарма? Сад је био ту!“, запитао се Марковић док су на бину позивани актери филма. А онда се присјетио и изазвао смијех у сали: „Он увек негде нестане. Тако је било и тад. Упола снимања је продао костим за пиво! Па нисмо знали шта ћемо.“

Танкосић је једном приликом причао о свом позиву, те је говорио о начину глуме и новцу.

- Од глуме не могу да живим, не исплати се чекати на неку улогу годину или више дана и од тог хонорара живети још толики временски период, сад се уосталом траже млади глумци, а ја сам већ за пензију. Ни начин глуме више није исти, модернији је, а мене је прегазило време, понекад се сликам за пријатеље, ако им нешто затребам, али уморан сам од филма.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана