Била је најљепша жена Југославије и мисица која је крила велику тајну

Г.С.
Foto: Скриншот

Злата Петковић била је чувена као глумица, али и бивша Мис Југославије, супруга композитора Александра Сање Илића и сестра музичара Дејана Петковића.

Када нас је напустила 2012. године, читава бивша Југославија туговала је због њеног изненадног одласка. Чувена Марија из „Отписаних“ примљена је у Ургентни центар у Београду након што је нађена у свом дому у бесвјесном стању, послије тешког можданог удара.

Злата Петковић је 1971. године проглашена за мис Југославије, а у Токију исте године добила је титулу мис фотогеничности свијета. Телевизијска публика је највише памти по улози Марије у „Отписанима“ и „Повратку отписаних“.

Она је, како је говорила, игром случаја рођена у Сврљигу, након што је њена мама посјетила породицу њеног тате и због временских услова морала ту да остане и породи се. Злата је обожавала Сврљиг, а ту љубав према овом граду пренијела је и на своју дјецу, који су прије неколико година присуствовали откривању споменика у централном парку у Сврљигу, преноси Блиц.

Злата је као млада одлучила да је глума њен позив, па је глуму уписала у Београду у класи Огњенке Милићевић.

— Студирала сам са Богданом Диклићем, Радошем Бајићем, Лазом Ристовским, Славољубом Фишековићем, Иваном Клеменцом, Срђаном Дедићем, Снежаном Савић, Љиљаном Стјепановић, Горданом Косановић и Горданом Павлов. Била је то одлична класа и много смо се дружили. Више времена проводили смо заједно него са својим породицама. Сећам се како сам са Диклићем спремала испите, ја сам читала, а он је слушао.

Злата је јако млада постала мама, а у јулу 1973. са деветнаест година донијела је на свет првог сина Гвоздена. У почетку је крила своју трудноћу на факултету, све док професорка на једним вежбама није примјетила стомак.

— Бојала сам се да ме не избаце са класе и пуних шест мјесеци од професора сам крила да сам трудна. Редовно сам ишла на сва предавања и вежбе. Сећам се да сам у шестом месецу полагала колоквијум из акробатике у обавезном трикоу. Тада је професорка Огњенка приметила да сам се коначно и ја мало угојила, а када ме је боље погледала, схватила је о чему је реч. Пошто сам била изузетно припремљена, добила сам највишу оцену — испричала је једном приликом.

О свом првом сину и браку ријетко је говорила, а удата је била десет година.

 

— Гвозден и његов отац не воле да се експонирају, тако да ни ја не помињем име свог првог супруга. Била је то студентска љубав. Моји су били против тога да се тако млада вежем и удам, а ја сам, као и свако у тим годинама, радила по своме. Била сам заљубљена и срећна. У том тренутку желела сам дете и родила сам га — рекла је у једном од последњих интервјуа Злата.

Поред глуме, била је и једно од омиљених ТВ лица, наступала је за Јосипа Броза Тита.

Почетком осамдесетих, са Предрагом Цунетом Гојковићем и Предрагом Живковићем Тозовцем водила је тада најпопуларнији шоу Фолк парада, који је снимала након другог порођаја, када је с познатим музичарем Сањом Илићем добила другог сина Андреја.

Позната глумица три деценије била је у срећном и успјешном браку са композитором Александром Сањом Илићем, а он је о њиховој љубави говорио емотивно.

— За љубав са Златом кривац је једна дечја приредба. Љубав је трајала 30 година. Отишла је како је отишла... Није морало тако да деси... Нисам стигао ни да јој кажем колико је волим. Пала је само и отишла у болницу. Лекари су је држали у вештачкој коми, али јој није било спаса — причао је Сања, који је и сам преминуо неколико година касније.

— Код глумаца је проблем што их све памте по једном лику. Моја Злата није хтела да буде само Марија из „Отписаних“. Она је водила више рачуна о нама него о својој каријери. Кад сам је питао зашто то ради, одговорила ми је: „Мени су најважније свари моја деца, муж и кућа.“

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана