Живот на Марсу могао би бити поријеклом са Земље

Срна
Foto: Википедија

ЛОНДОН- Ако на Марсу буде пронађен живот, лако би могао бити земаљског поријекла јер је могуће да су сонде са Земље случајно донијеле микроорганизме на Црвену планету, сматрају научници.

Кристофер Мејсон, научник са Универзитета Корнел, упозорава да би живот, ако буде откривен у свемиру, могао бити прилично разочарење јер би мјесто његовог настанка могло бити на Земљи, и то у Насиним лабораторијама.

Би-Би-Си преноси Мејсоново објашњење како постоји могућност да су свемирске летјелице, попут ровера "Персеверенс", са Земље у свемир понијеле микроорганизме и тако "заразиле" друге планете животом.

"Готово је немогуће направити свемирску летјелицу без икакве био-масе", истиче Мејсон.

Микроорганизми су присутни на Земљи милијардама година и налазе се у људима и око њих, а неки могу доспјети и у најчистију собу.

Мејсон је спровео двије студије у којима је истакао како су неки организми који живе на Земљи толико издржљиви да могу преживјети најстроже процесе стерилизације, али и пут на Марс.

Он је показао и да микроорганизми могу расти брзо кад се налазе у свемирским условима.

Мејсон тврди да најиздржљивији микроорганизми имају највећу шансу да преживе пут на Марс и напомиње да би тако могло доћи до нехотичног ширења живота.

Он истиче да микроорганизми, ако дођу у нови екосистем, могу бити велика пријетња здрављу астронаута.

С обзиром на то да на Марсу тренутно "борави" неколико летјелица које је направио човјек, научници ће, ако пронађу било какве трагове живота, прво морати да докажу да су они заиста ванземаљски.

"Људи ће, једном, доћи до Марса, носећи са собом коктел микроорганизама који живе на нашим и у нашим тијелима. Ти ће се микроорганизми вјероватно прилагодити, мутирати и промијенити", наводи Мејсон.

Он каже да би цијели тај процес могао учинити живот на Марсу подношљивијим за све који ће тамо путовати јер би јединствени ген који се прилагодио Црвеној планети могао бити издвојен и послат натраг на Земљу на додатно истраживање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана