Веш машина троши више струје због једне грешке коју многи праве

ГС
Веш машина троши више струје због једне грешке коју многи праве

Веш машина може да потроши дупло више струје само због грешке коју сви правимо. На сваком паковању детерџента пише колико је тачно потребно да додате у машину, али већина потрошача претјерује.

Превише детерџента оштећује одјећу, али и драстично повећава ваш рачун за струју.

„Прије свега, треба нагласити да више детерџента не значи чистији веш, иако већина људи тако мисли, па људи претјерују, а у стварности само оштећују машину и одјећу“, каже Мари Гаглиарди, стручњак за прање веша, преноси Метрополитан.си.

Осим што оставља бијеле мрље на одјећи, превише детерџента може да оштетити и одводе, што значи да ће се остаци детерџента више таложити у њима, па ће машина трошити дупло више електричне енергије.

Како правилно опрати одјећу?

„Три елемента су кључна за добро прање: температура воде, центрифуга и комбинација детерџента и омекшивача. Тек када се ова три елемента оптимизују, веш ће бити истински чист“, објашњава Гаљарди.

Савјетује да изаберете највишу могућу температуру прања, јер виша температура значи чистији веш: „Изаберите програм са дужим прањем и додатним испирањем."

Колико детеџента додати у веш машину?

„Важно је да детерџент буде доброг квалитета. Могуће је да у упутству стоји да користите више детерџента него што је потребно. То ћете знати ако вам се веш много пјени током циклуса прања. У овом случају користите најмању могућу количину детерџента која је препоручена на паковању. Ако ова количина није наведена, једноставно смањите количину док не пронађете идеалну количину“, закључује Гаљардијев.

Стручњак додаје да је најпаметније прво измјерити детерџент, а не сипати га директно у машину, јер ћете једино тако сигурно знати колико сте додали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана