У Италији представљена једна од првих 3Д штампаних кућа у свијету саграђена од глине

ГС
У Италији представљена једна од првих 3Д штампаних кућа у свијету саграђена од глине

У италијанском граду Равени представљена је једна од првих 3Д штампаних кућа, која је дјело компаније "Марио Кучинела Архитектс" те је саграђена од глине.

Како наводи магазин Архитектурал Дајџест, ова необична грађевина носи незаборавно име "Текла" које представља потпуно иновативан подухват.

Грађевина од 645 квадратних метара чија је шкољка у потпуности израђена од локалне глине, једна је од првих 3Д кућа са 3Д штампом.

Име надахнуто измишљеним градом "Текла" талијанског писца Итала Калвина евоцира безвременост древне архитектуре у комбинацији с технолошким могућностима 21. стољећа.

Можда се не сматра дворцем, али револуционарна технологија компаније ВАСП за 3Д штампу успјела је за само 200 сати саградити јединствено здање које се може похвалити спаваћом собом, дневним боравком и купатилом.

Још један намјерни избор био је материјал односно глина израђена комбинацијом локалне земље и воде, која је и поједноставила поступак градње и створила осјећај повезаности између вањске и унутрашње опреме куће. Такође, материјал је директан одговор на климатске промјене на глобалном нивоу.
 
Из " Кучинела Архитектс" појаснили су да је материјал одабран с циљем да и недовољно опскрбљене заједнице које баш и не уживају благодати индустријализма могу користити било који доступни природни материјал за ефикасну и одрживу изградњу јефтиних домова.

Природни елементи не само да смањују штетне ефекте производње уобичајених синтетичких грађевинских материјала, већ нуде и мноштво предности.

На примјер, специфична врста глине "Текла" је самоизолирајућа, што значи да сама може уравнотежити и топлинску масу и вентилацију зида.
 Другим ријечима, нема потребе за клима уређајем или пећи јер је "Текла" довољно способна за одржавању угодне климе.
 Такође, из компаније су истакли да кориштење природних материјала у изградњи домова није никакво револуционарно откриће, већ древна дугогодишња пракса.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана