Трик како да продужите вијек трајања вашег паметног телефона

GS
Foto: Unsplash

Замјена паметног телефона сваке двије године д‌јелимично је разлог зашто милијарде телефона заврше на депонијама сваке године.

Ако би се поставили равно један на други, толико уређаја би досегнуло даље од Међународне свемирске станице. Међутим, навикли смо се на тај двогодишњи период, јер оператери често гурају надоградње на двогодишњим уговорима, а многи мањи произвођачи телефона нуде подршку за софтвер само двије године. Али сада, са дужим обавезама за софтвер од стране великих произвођача, заједно са растућим законодавством о праву на поправку, многи новији телефони могу остати у нашим џеповима много дуже.

Како продужити вијек трајања вашег паметног телефона?

Користите футролу

Шансе да ће телефон преживети пад драматично се повећавају када користите додатну заштиту.

Брините се о уграђеној батерији (или користите power банк)

Будући да је батерија телефона често прва ствар која показује знакове старења, вриједи пратити препоруке за продужавање њеног вијека трајања. Литијум-јонске батерије не раде добро на високим температурама и требало би избјегавати њихово пуњење ако је температура виша од 35 степени - то може брзо деградирати батерију и чак изазвати квар. Боље подносе хладно вријеме, али могу постати троми када постане превише хладно.

Ако дуже вријеме складишите телефон, најбоље је то учинити са батеријом на пола пуњења, умјесто пуног или празног. Заправо, Ли-јонске ћелије дуже трају када мање времена проводе потпуно пражњене или пуне — зато функције оптимизације батерије у iPhone-u и Pixel телефонима одгађају ноћно пуњење до 100 % до отприлике сат времена прије него што обично узмете телефон. И иако је понекад неопходно брзо напунити батерију, спорији начин пуњења када брзина није критична мање ће оптеретити ионичке компоненте и помоћи у продужењу живота ћелије.

Али током времена, свака батерија ће на крају ослабити, па ће вам требати power банк.

Ако заиста желите продужити вијек трајања свог телефона, нова интерна батерија може бити решење. За Pixel телефоне, можете проћи кроз Google-ovu званичну страницу за поправку са или без заказивања, или можете изабрати DIY пут помоћу iFixit-ovih Pixel сетова за поправку и упутстава. За iPhone-ove, можете почети са Apple-ovom званичном страницом, проћи кроз Бест Buy или друге треће стране, или покушати са iFixit-ovim методама. Самсунг такође има опцију у интерном сервису, или можете пробати Бест Buy или iFixit. Зависно од тога гд‌је идете и модела вашег телефона, цијена за нову батерију и уградњу вјероватно ће износити између 45 и 150 долара — још увијек далеко мање од одлагања вашег уређаја за нешто потпуно ново.

Очистите простор вашег телефона

Већина савјета о томе како очистити телефон и учинити га бржим концентрише се на једну ствар: ослобађање простора. Оперативни систем вашег телефона вјероватно ће имати предлоге за ослобађање простора за складиштење, попут аутоматског уклањања некоришћених апликација или брисања порука старијих од годину дана. Можете такође ручно очистити простор тако што ћете из брисати све апликације које не користите. Затим размислите о фотографијама и видеима које чувате локално и или се опредијелите за плаћање cloud складишта или пребацивање фајлова на рачунар или спољни уређај за резервно копирање. Можете такође размотрити и брисање било које музике и филмова које сте можда преузели за offline употребу, и брисање старих порука и великих прилога. Добро правило је да држите простор за складиштење на око 80 процената капацитета. Када сте обрисали и пребацили што можете, рестартујте телефон како би му дали шансу да очисти привремену меморију, преноси ПЦ Прес.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана